Zatvorske pogodnosti za Čolića, osuđenog za pokušaj ubistva novinara

Vijesti 02. jun 202119:24 1 komentar

Zatvorske pogodnosti za osobu osuđenu za pokušaj ubistva novinara izgleda da je to samo moguće u Bosni i Hercegovini. Čak i ako se ne zna ko su nalogodavci tog gnusnog krvičnog djela. U konkretnom slučaju, pravosnažno osuđeni na pet godina zatvora Marko Čolić, zbog pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića, premješten je na poluotvoreno odjeljenje KPZ-a. Kaznu služi na farmi u Trnu pored Banjaluke.

Zatvorenik primjerenog vladanja, kako ga ocjenjuju instituicije prebačen je na poluotvoreno odjeljenje KPZ Banjaluka. Marko Čolić, osuđen zbog pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića ne koristi druge vanzavodske pogodnosti, kažu za N1 u Ministarstvu pravde. Ne žele negirati da je Čolić već premješten na farmu u Trnu. Čolić i saučesnik u zločinu – Nedjeljko Dukić  jesu izvršioci. Ali ko su nalogodavci pokušaja ubistva novinara?

“Ono što mene više zanima, ta informacija koja se pojavila… Dolazi iz nekoliko izvora. Naravno ne možemo otkrivati izvore. Jeste da je osuđenik prijetio da će otkriti imena nalogodavca ako mu ne budu ispunjeni zahtjevi. To je ono što je bitno. U principu, da li je osuđenik Marko Čolić dobio povlastice ili nije, to me pretjerano ne zanima. On je osuđenik. Kao i svaki drugi. Ako ispunjava uslove, ja nemam problem s tim da on dobija zatvorske povlastice”, tvrdi Vladimir Kovačević, novinar BN televizije.

Kovačević o nalogodavcima

Nezvanične sumnje koje su su pojavljivale u javnosti da nalogodavci dolaze iz političkih ili biznis struktura, Tužilaštvo nikada nije do kraja istražilo.

“Ja sam izrazio sumnje na salušanju. Prvom nakon što sam izašao iz bolnice, u banjalučkom OJT. Sumnje na neke ljude koji su mogli stajati iza svega. Bilo bi logično da su oni te ljude makar pozvali na razgovor. Pa i da ako ništa odbace te moje sumnje kao nesnovane”, ističe Kovačević.

Samo u BiH je izgleda moguće dobiti zatvorske povlastice ako ste pokušali ubiti novinara. A da se za taj napad ne znaju nalogodavci.

Na sve češće napade na novinare, a povodom posljednjeg slučaja Hadžifejzović, reagovali su i u OHR…

“Vlasti u Bosni i Hercegovini moraju zaštititi novinare i osigurati da oni svoje profesionalne dužnosti obavljaju bez prijetnji i zastrašivanja. Prijetnje medijskim profesionalcima predstavljaju napad na ljudska prava”.

Prema podacima Udruženja „BH novinari“, za posljednje dvije godine evidentirano je 150 slučajeva kršenja novinarskih prava. Među kojima su i fizički napadi i prijetnje. Konkretniji pomaci po pitanju adekvatnog procesuiranja, ili prevencije napada nisu napravljeni.Zato se u hipotetičkom pitanju: “Da li neotkriveni nalogodavac napada na Vladimira Kovačevića, može naručiti ubistvo nekog drugog novinara”, krije i odgovor – hipotetički može.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare