In Memoriam Ljubiša Samardžić: Petlovo brdo ostade samo…

Kultura 09. sep 201711:52 > 12:39
Screenshot

Smoki, Mitar, Dragan, Milan, Nikoletina, Mali, Šarac, Crni Rok, Milun, Žika Ajkula, Jovo Skandal, Toša, Milan Golijanin...Šurda - legendarni srbijanski glumac i režiser Ljubiša Samardžić preminuo je u 81. godini, poslije teške bolesti.

Screenshots/Facebook
Screenshots/Facebook
Screenshots/Facebook
Screenshots/Facebook
Screenshots/Facebook
Screenshots/Facebook
Screenshots/Facebook
Screenshots/Facebook
Screenshots/Facebook
Screenshots/Facebook

Rođen u Skoplju, u rudarskoj porodici – ali ranim otkrivanjem njegovog talenta za glumu – sa prava se prebacuje na Akademiju dramske umjetnosti u Beogradu u klasi Bojana Stupice. Bojan Stupica mu je pribavio stipendiju Ateljea 212, ali je – privučen filmom (debi u Igrama na skelama, 1961, S. Veiganda) – na sceni igrao tek na samom početku karijere.

Pozornost kritike već je privukla sljedeću ulogu šarmantnih nepušača u “Preobraznaya” (1962) B. Bauera, a 1963. osnovao je svoj ugled u filmovima “Sand Castle” B. Hladnik, “Dani” Aleksandra Petrovića i “Desant na Drvar” F. Hadžića. Za film “Jutro”, gdje je tumačio lik mladog partizana suočenog s tragedijama rata, nagrađen je na festivalu u Veneciji.

Nagradu Gran u Nišu dodijeljena je za ulogu u filmu “Neretve bitke” Veljka Bulajića 1969. godine.

Kroz gotovo trideset godina glumio je glavne i veće sporedne uloge u više od sedamdeset filmova različitih žanrova, najčešće u ratnim i komedijama, ali, u novije vrijeme, i u djelima društvene problematike: “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Smrt gospodina Goluže”, ” život je lijep “,” Kuća pored pruge “i drugi. 

Naklonost publike stekao je gotovo isključivo na filmu, kako sam kaže, igrao je kod skoro svih jugoslavenskih redatelja; Na televiziji je nastupao relativno malo (glavne uloge u četiri televizijiskim serije: “Kuda idu divlje svinje”, “Dimitirije Tucović”, “Vruć vetar” i “Policajac s Petlovog brda”).

Dobitnik je i Sedmojulske nagrade SR Srbije 1984. godine za glumačko ostvarenje u proteklih dvadesetpet godina, te, tadašnjeg najvišeg priznanja Nagrade AVNOJ-a 1988. godine, inače ova nagrada je prvi put dodijeljena jednom filmskom glumcu. Od svih jugoslavenskih glumaca najčešće je nagrađen na pulskom festivalu.

Krajem januara 2009., povodom 50. godišnjice svoje bogate karijere, Ljubiša Samardžić je bio gost u ljubljanskoj Kavarani Kinodvor. Kulturni događaj obilježila je zagrebačka punk grupa Ljubiša Samardžić.

https://youtube.com/watch?v=E1LTwYBayuM

Ljubiša Samardžić biop je angažiran u socio-političkom radu u Republici Srbiji. Bio je član Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS-a) i bivši član Upravnog odbora Republičkog fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, u vrijeme Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije kao glumac, glumio je partizanske uloge u ratnim filmovima zbog čega je uživao simpatije i naklonost vladajuće političke stranaka Saveza komunista Jugoslavije.

Svoje nagrade, diplome i priznanja poklonio je Jugoslavenskoj kinoteci u februarau 2014. godine. Naslijeđe je predstavljeno javnosti 27. febaruara 2016.

U dugoj, plodonosnoj karijeri koja je trajala od 1960. godine ostvario je više od 100 filmskih i televizijskih uloga, a osim nezaboravnih uloga ispred kamere – Samardžić se okušao i kao režiser i producent.

Nadimak “Smoki” dobio je zahvaljujući istoimenom liku kog je tumačio davne 1963. godine, u filmu “Peščani grad”.

https://youtube.com/watch?v=aGW6AYyit-4

Među zapaženijim ulogama su filmovi “Bitka na Neretvi”, “Sutjeska”, “Bombaši”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Lude godine”, “Rad na određeno vreme”, “Moj tata na određeno vreme”, “Nije lako sa muškarcima”, “Magareće godine”, “Ubistvo sa predumišljajem”, “Nataša”, “Konji vrani”…

U bogatoj televizijskoj karijeri igrao je u serijama “Vruć vetar”, “Povratak otpisanih”, “Kuda idu divlje svinje”, “Bolji život”, “Policajac sa Petlovog brda”, “Jesen stiže, dunjo moja”…

Posljednja uloga koju je ostvario bila je u seriji “Miris kiše na Balkanu” 2011. godine, koju je i režirao.

Od 2000. godine bavio se filmskom režijom te je režirao sedam dugometražnih filmova i dvije televizijske serije. Njegov prvi dugometražni film Nebeska udica prikazan je u službenom programu Berlinskog filmskog festivala.

Ljubiša Samardžić je krajem 2016. godine operisan zbog tumora na mozgu, nakon kojeg je ostao nepokretan.

Umro je nakon ozbiljne bolesti 8. septembra 2017, u dobi od 81 godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.