Šangaj: Održana premijera predstave "Valter brani Sarajevo"

Kultura 17. sep 201514:21 > 14:30
N1

U Šangajskom centru za dramske umjetnosti uspješno je izvedena premijera predstave “Valter brani Sarajevo” prema drami velikog kineskog pisaca Nicka Yua, inspirisanoj čuvenim bosanskim filmom.

Reditelj predstave je Haris Pašović, a glumački ansambl od 20 glumaca predvode zvijezde šangajskog teatra Liu Peng (Valter) i Han Xiu Yi (Sead Kapetanović). Ulogu Azre Kapetanović igra mlada nadarena glumica Fan Yi Lin.

Predstava nije adaptacija filma, nego polazi od činjenice da je “Valter brani Sarajevo” bio najgledaniji film u Kini. Radnja drame dešava se u današnjem Šangaju i razmatra teme rata, mira i umjetnosti. Scenograf je tajvanski umjetnik Po Lin Li, dizajner svjetla Jesper Kongshaug iz Danske, a kompozitor kineski muzičar Dr. Stone. Producent predstave je Christine Huang.

N1

Publika i kolege su vrlo lijepo primili predstavu. Pisac Nick Yu i glumac Richard Zhu su rekli da se ovakava teatarska forma prvi put pojavljuje u Kini.

Rad na ovoj predstavi za mene je bio jedan od najboljih koje sam ikada imao. Pisac, glumci, saradnici, produkcija – sve je bilo vrhunsko ali i izuzetno ugodno. – kaže Haris Pašović, reditelj predstave.