Ove godine Festival Kvirhana pod sloganom ‘Bujrum slobode’

Kultura 21. maj 202416:22 0 komentara
Fena

Sarajevski otvoreni centar i ove godine organizuje festival LGBTIQ umjetnosti i aktivizma Kvirhana koji ovaj put fokus stavlja na slobodu te se kao i dosad trudi biti siguran i slavljenički prostor za sve LGBTIQ osobe i njihove prijatelje. Bogat program festivala uključit će između ostalog i predstavu, izložbu, koncerte, filmove, razgovore i drag show.

“Slogan “Bujrum slobode!” smještamo u današnji kontekst odgovornosti koju sloboda nosi, istodobno propitujući puteve koji vode do nje. Sloboda se osvaja i njeguje, a kroz umjetničke i aktivističke događaje Kvirhane ćemo promišljati i uživati slobodu u različitim formatima, zato pridružite nam se jer imamo šta ponuditi i ove godine”,  kazali su organizatori festivala iz Sarajevskog otvorenog centra.

U saopćenju iz Sarajevskog otvorenog centra se navodi da će Festival biti održan od 6. do 8. juna i biće otvoren u SARTR-u predstavom “Naš sin” Patrika Lazića, u produkciji Hartefakt fonda iz Srbije, koja je na regionalnim gostovanjima već postigala zapaženi uspjeh. Nakon što se mladić autovao svojim roditeljima, oni pokušavaju da žive sa saznanjem da je njihov sin drugačiji. Rituali porodične večere postaju velika dramska peripetija.

Dnevni program drugog dana festivala počinje od 14 sati u Centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, a rezervisan je za druženje i upoznavanje kroz Mingling session, nakon čega će se održati projekcije dva domaća kratkometražna filma. Kratki film “Jan” autora Kenana Musića i Mirze Čustovića je prvi kratki film ikada iz regije dostupan na HBO Max platformi, a govori o prijateljstvu i ljubavi, traganju za mjestom gdje nema potrebe za etiketiranjem nagona te film koji izaziva prepoznavanje ljubavi u svim njenim oblicima. Film ‘’Sutra ćemo kupiti ribice’’ autorice Sare Ristić prati tinejdžericu Asju koja nakon 5 godina sreće svoju stariju sestru Aminu koju nije vidjela otkad je Amina izbačena iz kuće.

Nakon projekcije filmova, održat će se razgovor o kvir (LGBTI+) vizuelnom stvaralaštvu u kojem će učestvovati autori i autorice filmova, glavni glumac iz filma Jan, Maksim Jovanović, kao i fotografkinja Monika Andrić. Njena izložba fotografija ‘’Razlike od kojih smo satkani – uvid u LGBTIQ+ živote’’ otvorit će se na istoj lokaciji u 19 sati. Izložba intimnih portreta i dokumentarnih fotografija istražuje svakodnevne životne situacije LGBTQ+ osoba i način na koji se njihove razlike integrišu u šire društvo.

Zanimljiv muzički sadržaj

Muzički program drugog dana festivala održat će se u kultnom Kinu Bosna, a otvorit će ga drag show četiri drag umjetnice iz BiH. Nakon toga nastupit će mladi sarajevski duo Bluzze, a onda i Marko Bošnjak, ‘’slavuj’’ iz Prozor-Rame, koji je publiku osvojio još kao dječak kada je pobijedio na ‘'Pinkovim zvezdicama’’, a zatim i nastupom na hrvatskoj Dori. Koncert će održati i poznata hrvatska muzičarka i voditeljica Ida Prester i pop bend Lollobrigida, a noć će zatvoriti electro duo iz Hrvatske Cura i Dečko, dinamična eksplozija emocija i plesa koja puni klupske prostore i razbija stereotipe.

Festival će zatvoriti muzički program u Kinu Bosna nastupom alternativnog/post rock indie sastava iz Splita Fostera. Nakon toga će nastupiti Oli pop (Olivera Popović) kantautorka alternativne pop muzike iz Srbije, a onda i trap-rap muzičarka iz BiH Macha Ravel, ranije poznata i kao Muha, koja je svoj prvi uživo nastup imala upravo na festivalu Kvirhana 2021. godine. Objavom prvog synth-pop singla “Traume”, potvrdila je svoju zasluženu poziciju na balkanskoj alternativnoj pop sceni. Najveća zvijezde festivala je zasigurno alternativni pop projekt Svemirko koji se na prostoru bivše Jugoslavije proslavio albumom Vanilija. Do kraja noći prisutne će zabaviti DJ Sonja Sajzor, jedna od najznačajnijih trans aktivistkinja u regiji, saopćeno je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!