Šarlotka ili poljska pita od jabuka prodaje se u svakoj pekari i nudi se u svakom kafiću u Poljskoj. Poznata je po kovrčavom izgledu koji joj daje naribana gornja kora, a kao i kod svih tradicionalnih recepata koji se generacijama peku na nekom području, varijanti ima koliko i porodičnih recepata.
Ponekad ćete sresti šarlotku s grožđicama i bademima u nadjevu, a ponekad na vrh dolazi meringa umjesto drugog sloja tijesta. Pita od jabuka prema receptu koji vam mi donosimo poslužuje se sa šlagom začinjenim cimetom i šećerom u prahu.
Da biste napravili ovu pitu od jabuka, ne morate biti vješti s tijestima jer ga jednostavno utisnete u lim za pečenje, a svaka nesavršenost izgledat će baš kao da je trebalo biti tako.
Dodatni savjet za malo drugačiji okus – u tijesto za donju koru utisnite čokoladne suze ili natrganu čokoladu, izvrsno će se slagati s jabukama i cimetom, a u ovoj varijanti možete i odustati od gornje kore, namazati meringu na ohlađeni nadjev i tako vratiti pitu u pećnicu na desetak minuta da se malo posuši – dobit ćete drugačiju i moderniju pitu – ali jednako domaćeg okusa.
Sastojci za poljsku pitu od jabuka:
Za nadjev
- pola limuna
- 6 velikih jabuka bramley ili jabuka za kuhanje
- 4 kašike mekog smeđeg šećera
- 1 kašika mljevenog cimeta
Za tijesto
- 450 g glatkog brašna, plus dodatak za posipanje
- 1 kašikica praška za pecivo
- 200 g maslaca, narezanog na komadiće, plus za premazivanje
- 225 g smeđeg šećera
- 3 žumanjka, plus 1 cijelo jaje, na sobnoj temperaturi
- 1 kašika jogurta
- limunova korica polovice limuna, naribana
- 1 kašikica ekstrakta vanilije
Za posluživanje
- šećer u prahu za posipanje
- 300 ml vrhnja za šlag
- 1 kašikica cimeta
Priprema poljske pite od jabuka:
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Podmažite ili obložite lim za pečenje (20 x 29 cm) papirom za pečenje. Za nadjev ogulite polovicu limuna i ostavite sa strane za tijesto. Jabuke ogulite, izvadite im jezgru i narežite ih na tanke ploške, a zatim iscijedite sok od pola limuna po njima. Stavite jabuke u veliki lonac, dodajte šećer, 200 ml vode i cimet. Kuhajte pet minuta, zatim maknite s vatre i ostavite da se ohlade.
Pomiješajte brašno i prašak za pecivo, dodajte maslac i miksajte dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte šećer, žumanjke i jaje, jogurt, limunovu koricu i ekstrakt vanilije te zamijesite mrvičasto tijesto. Istresite ga na pobrašnjenu površinu, rukama sjedinite i uvaljajte u kuglu. Tijesto podijelite na pola, jednu polovicu zamotajte u prozirnu foliju i zamrznite na jedan sat. Drugu polovinu tijesta razvaljajte na veličinu pleha. Utisnite tijesto u pleh i do polovine bočnih stijenki. Kako navodi Punkufer, tijesto izbodite vilicom i pecite u rerni oko 15 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
Na tijesto stavite nadjev od jabuka s otprilike pola tekućine od kuhanja. Izvadite tijesto iz zamrzivača i krupno ga naribajte na ribežu. Pospite naribano tijesto preko jabuka i pecite 40-45 minuta dok ne poprimi zlatnu boju. Ostavite da se potpuno ohladi, pospite šećerom u prahu pa narežite. Istucite vrhnje za šlag da postane gusto, umiješajte cimet i poslužite uz tortu.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPadM
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!