Euroliga mijenja pravila suđenja pred početak nove sezone

Košarka 20. sep 202420:38 0 komentara
REUTERS/Thilo Schmuelgen

Nova sezona Evrolige samo što nije počela, a stigle su i promene određenih pravila kako bi se igra "očistila". Zbog pojedinih sudijskih odluka u prošlosti bilo je nedoumica, sada će to biti znatno umanjeno.

Sudije će moći da pregledaju snimak i utvrde da li je lopta vraćena preko polovine terena u poslednja dva minuta četvrte četvrtine i posljednja dva minuta produžetka, a treneri će moći da pozovu challenge za ovakve situacije bilo kada. U prošlosti je bilo sudijskih grešaka ove vrste, pa bi ovo pravilo moglo da donese mnogo benefita.

Drugo pravilo koje se promijenilo je za sudijsko podbacivanje i prelaženje polukruga. Ako se prekrši pravilo, više neće biti podbacivanja, pa će igrač koji stoji na liniji sa loptom u rukama imati posed i njegova ekipa 24 sekunde da napad organizuje.

Ako se prekršaj dogodio u prednjem polju suprotne ekipe, onda će lopta biti vraćena u zadnjem polju sa 24 sekunde na satu za šut. A ukoliko se prekršaj dogodio u zadnjem polju, lopta će biti odbijena u prednjem polju sa 14 sekundi na satu za šut.

Kada je riječ o odluci sudija za blok/faul u napadu, odbrambeni igrač će se sada smatrati van odbrambenog polukruga ako mu je noga u vazduhu iznad linije, dok se do sada smatralo da je unutra u ovom konkretnom slučaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!