Haračić: Ovo što mi imamo na Grbavici, nema niko na svijetu, ta atmosfera…

Nakon velikog povratka i remija na Grbavici 2:2, Željezničar putuje u Baku gdje će igrati revanš susret prvog pretkola Konferencijske lige protiv Dinamo Minska. Nada za nastavak evropskog ljeta još živi, a očekivanja Plavih pred odlazak u Azerbejdžan za N1 komentarisali su prvotimac Dženan Haračić i trener Plavih Nermin Bašić.

Na samom početku Bašić je upitan da li je Željezničar izvukao maksimum iz prve utakmice?

“Mislim da u ovom momentu moramo biti zadovoljni jer smo izašli iz priprema. Nakon 4 sedmice trenažnog procesa dođe zahtjevan evropski meč i nemate pravo na kiks. Pravili smo analize i moglo je proći i bolje i gore. Ekipa je pokazala karakter i mislim da navijači Želje uživaju u ovim momentima”, kazao je Bašić.

Ističe kako je analizirao dodatno ekipu Dinama iz Minska.

“Dva dana radimo na dosta analiza i preko dosta softvera. Moramo naći način i taktički se prilagoditi njihovoj fizičkoj nadmoći. Imamo ideje kako im se suprotstaviti. Bit će određenih promjena i što se tiče igrača. Ostaje da vidimo kako možemo napraviti čudo. Nije to Dinamo Minsk od prije 6-7 sezona koji je igrao LE. Ipak, to je ozbiljna ekipa. Igraju duele, a naša liga nije to. Nadam se da će naši igrači uspjeti pronaći rješenje”, ističe trener Plavih.

N1

Junak Željezničara Dženan Haračić također se osvrnuo na mečeve protiv Dinamo Minska.

“Ne smatram da sam ja junak. Ovo je kolektivni sport i jak kolektiv može izbaciti pojedinca. Ja sam imao sreću postići dva gola protiv Dinama, možda će u četvrtak neko drugi. Imamo jak tim i bilo ko da istrči u četvrtak u prvih 11 mislim da će dati sve od sebe”, rekao je Haračić.

Napadač Želje ističe kako među igračima vlada zajedništvo i sjajna atmosfera.

“Mi ovo što imamo ovdje na Grbavici nema niko na Evropi, pa ni na svijetu. Ovakve navijače, atmosferu… I na Koševu smo gubili protiv Sarajeva pa izjednačili, na Grbavici u derbiju, sada protiv Dinama. Oni nam daju vjetar u leđa i snagu”, rekao je Haračić.

Poslao je poruku i najvatrenijim navijačima.

“Mislim da navijači ne mogu prisustvovati tamo. Žao nam je jer bi ih bilo mnogo i podrška bi bila sjajna. Mi znamo kakvu podršku imamo. Pokušat ćemo im se odužiti na terenu i ako Bog da da prođemo u naredni krug”, rekao je Haračić.

N1

Osvrnuo se Bašić i na zdravnstvno stanje u timu.

“Trenutno imamo dvije blaže povrede koje se saniraju. Mislim da će uspjeti. Falit će nam tu Alysson i Turuljanin za koje nismo riješili papire. Svi ostali igrači će biti na raspolaganju. Nije bitno prvih 11, bitni su svi igrači. Dženo je to pokazao i pokazuje non stop. Kada igrate za Želju dovoljna je i minuta da pokažete sve. Imamo sjajnu hemiju i sinergiju sa navijačima. Ne volim puno obećavati, na početku smo našeg puta i želim da svi uživamo. Ono što mogu obećati jesta “fight”, jeste borba i da ćemo dati sve za Željin Grb”, ističe Bašić.

“Navijači će nam nedostajati mnogo, ali ispraćaj sa aerodroma ćemo nositi i to će nam biti snaga. Znamo koliko nam to mnogo znači, ali ne smijemo izgoreti u tome.”, jasan je trener plavih.

Nijedan bh. tim nije doživio poraz u prvoj rundi kvalifikacija za Evropu.

“Meni je to jako bitno. Ja navijam za svaki klub iz BiH. Zajedno napredujemo i jedino zajedno i možemo biti bolji. Konkurencija je dobra i jedino zajedno možemo biti bolji. Vrijeme je da bh. fudbal napravi iskorak i da nismo crna tačka. Ja se nadam da je to ova godina.”, rekao je Bašić.

Bašić je poslao poruku navijačima Željezničara.

“Želim da se zahvalim svim navijačima. Želim da uživaju u momentima, ali i da znaju da je ovo proces. Stvaramo novog Želju, treba nam vremena. Niko nije očekivao Evropu, ali sada svi uživamo. Dat ćemo sve od sebe da produžimo nastup u Evropi. Vjerujem da zajedno možemo dohvatiti drugo pretkolo”, jasan je Bašić.

Haračić je upitan šta mu je prolazilo kada je Plave vratio u igru.

“Nije lako ući kada gubite 2:0. Ljudi očekuju da ćete vi promijeniti. Šef je pogodio sa svih 5 izmjena. Svi smo učestvovali u akcijama. Kada čujete huk sa Grbavice želite ugurati loptu u gol, pa rukom – rukom”, rekao je Bašić, a potom dodao:

“U glavi vam je uvijek gol. Šef mi je rekao kada sam ulazio budi u šesnaestercu doći će neka lopta. Tako je i bilo, a nakon prvog gola krenuli smo na sve i ništa i stigla je nagrada i drugi gol”

“Raspoloženje je sjajno”

Osvrnuo se i na atmosferu u svlačionici

“U svlačionici je odlično. Da smo vodili 2:0, pa odigrali neriješeno ne bi bilo ovako. Ali kada gubite sigurno da ste dobili samopouzdanja i vjerujemo da možemo proći dalje.”, rekao je Haračić.

Osvrnuo se Bašić na ekipu Dinamo Minska.

“Prije svega njihove tranzicije su opasne po osvojenoj lopti. Oni su fenomenalni. Imaju sjajnu trkačku ekipu. Skok igra i duge lopte što im nismo puno dozvolili. Moramo raditi na prekidima. Imamo targetiranih pet stvari koje moramo otkloniti. To ćemo kroz video analize danas. Imamo dosta materijala. Utakmica je dobro poslužila. Ono što me raduje jeste da moja ekipa brzo prihvata informacije i reaguje na terenu. Nadam se najboljem”,, rekao je Bašić, a potom dodao:

“Kroz manji pritisak možda možemo ući u posjed. Ono što se tamo pokazalo jesu naši centaršutevi, to se dobro pokazalo i to moramo iskoristiti.”

“Željina filozofija je nešto neopisivo”

Šta znači biti dio Plavih sa Grbavice?

“To je filozofija života, nešto što ne možete opisati. Mladi koji su bili tu, oni znaju šta je to. Ja nisam iz Sarajeva, nisam igrao u Želji. Na početku prve utakmice, prva pjesma, je nešto što ne možete upisati. Ovaj grb, Plava boja, to je nešto nevjerovatno i što je nemoguće objasniti”, zaključio je Nermin Bašić.

Meč između Dinamo Minska i Željezničara igra se u četvrtak od 19 sati, a direktan tekstualni prijenos možete pratiti uživo na portalu N1 Bosna i Hercegovina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!