Dodik poručio: Neće nam govoriti kako da radimo

Vijesti 03. apr 201814:06 > 14:13
N1

Komentarišući ulogu međunarodne zajednice o dešavanjima na Kosovu i dijalogu između zvaničnog Beograda i Prištine - Milorad Dodik se dotakao i BiH, kazavši da je to "propala zemlja u kojoj međunarodna zajednica štiti svoj pristup".

“Zar ima prekršaja vidljivijih, međunarodne zajednice od prekršaja tih terorista tamo. Odjednom su se ušutili, EU nije ništa rekla na tu temu. Cinično zvuči da je EU izašla sa zahtjevom za smirivanje tenzija i neupotrebu sile. Mi smo to vidjeli u RS. Mi ne vjerujemo u stav međunarodne zajednice. Oni će na Kosovu zaštititi svoje ranije odluke, kao što pokušavaju u BiH, bez obzira što je u rasulu i propala zemlja, zaštititi svoj pristup da grade takozvane jedinstvene institucije”, kazao je Dodik govoreći o zbivanjima na Kosovu.

“Ambasadori SAD-a i EU se obraćaju javnosti i traže od političara da usvoje Izborni zakon koji je manipulativan u jednom dijelu, a u drugom neprovodiv jer ne odgovara Hrvatima. Zahvalni smo za sve projekte pomoći, želimo da razgovaramo sa svim državama, ali nismo spremni da budemo vođeni od strane njih i da nam se govori kako da radimo”, dodao je Dodik odgovarajući na pitanja novinara.

On je kazao da na Kosovu suštinsku vlast ima međunarodna zajednica, te da prati kompletnu situaciju i politiku Srbije.

“Mi nismo spremni da damo saglasnost da BiH podrži nezavisnost Kosova, to se neće desiti. Nastojat ćemo da naši stavovi budu poštovani. Imamo pritiske na tom planu, a često zapadni ambasadori pritišću”, naveo je između ostalog Milorad Dodik.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih
mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.