Aoife Nolan za N1: BiH bi trebala prihvatiti Postupak kolektivnih žalbi

Vijesti 04. jul 202415:44 0 komentara
Univerzitet Nottingham

"Voljeli bismo vidjeti da Bosna i Hercegovina učini taj korak naprijed i prihvati Postupak kolektivnih žalbi, predviđen Evropskom poveljom o Socijalnim pravima", izjavila je za N1 u Viljnusu Aofie Nolan predsjednica Evropskog komiteta za Socijalna prava pri Vijeću Evrope.

Dodaje da je to jako važan mehanizam odgovornosti, koji osigurava vladajućima uvide u stvari koje mogu u zakonodavstvo i politike implementirati, kako bi poboljšali živote građana.

“U ovom trenutku vlasti u BiH ne koriste taj mehanizam, stoga bismo sigurno voljeli vidjeti da to ne bude tako, te da se upotpunosti angažiraju glede sistema Evropske povelje o socijalnim pravima, jer to je doista važno. Također bismo voljeli vidjeti da se ratifikuje više odredbi revidirane Povelje. No, ponovo bih naglasila da je top prioritet da se prihvate mehanizmi Postupka kolektivnih žalbi, kako bi socijalni partneri i pojedine nevladine organizacije, međunarodne organizacije uložile žalbe, naglasile ih vladajućima, a na koje bi onda oni trebali odgovoriti na način da socijalna prava budu ispoštovana na terenu u Bosni i Hercegovini”, zaključila je u izjavi za N1 Aoife Nolan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!