Burna rasprava na temu ‘postaje li Trebević’ grad: “Sve na Brusu je preslikano iz najljepšeg njemačkog grada”

N1

Postaje li olimpijska sarajevska planina Trebević grad?

Nedavno je načenik opštine Istočni Stari Grad, Bojo Gašanović, izjavio kako bi “želio da jednog dana na Trebeviću bude jedan veliki grad”.

Za brojne građane Sarajeva, to bi predstavljalo otimanje ‘pluća’ jednog od najzagađenijih evropskih gradova.

Gašanović za N1 danas pojašnjava kako je “izjava izvučena iz konteksta”.

“Rekao sam kad bih mogao da napravim grad, ja bih ga napravio. Ja živim na selu. Opština Istočni Stari Grad ima 1,500 stanovnika. To je opština ruralnog i šumskog karaktera. Bitno je da smo mi na Trebeviću koji ima 3,300 hektara, odredili na jednom mjestu regulacioni plan koji sadrži 30 hektara, to je manje od jedan posto”, rekao je, dodajući da su Brus i Zlatište “jedno mjesto”.

Potom je ponovio kako “od opštine Istočni Stari Grad želi da napravi grad”. Na konstataciju N1 da će se to desiti nauštrb planine, dodaje “pa dobro, onda ste upravu”, uz to ističući činjenicu da su brojne zelene površine u Sarajevu pretvorene u parkinge ili zgrade.

Ipak, gradnju dodatno pravda riječima da “njegova opština treba da preživi”.

Pravdajući posljednji projekat, Trebević Hills, tvrdi da se gradi na mjestu gdje nema šume, odnosno na pašnjaku – te ponavlja da je “odabrano samo jedan posto Trebevića na kojem će se vršiti gradnja”.

“Da vam se još malo predstavim. Ja sam živio u Pekingu u Kini tri godine. Živio sam četiri godine u Bonnu u Njemačkoj. Ja sam to vidio u Kini i u Njemačkoj. Bonn je najljepši grad u Njemačkoj, i sve što sam ja dosad uradio na Brusu, uradio sam po uzoru na njega, preslikano i kopirano”, ispričao je.

Postaje li Trebević, zapravo, grad? (VIDEO)

“Sarajevo ste svo izgradili i ništa nas niste pitali… Bjelašnica je sva izgrađena i šta je tu sporno?”, upitao je dodatno.

Je li objekat na Zlatištu legalan?

Prema rješenju koje je izdao Zavod za zaštitu spomenika kulture i prirodnih rijetkosti Republike Bosne i Hercegovine 1954. godine planina Trebević je zaštićena park šuma. Ova odluka je vrijedila sve do septembra prošle godine kada Vlada RS donosi Odluku o proglašenju Parka prirode Trebević. Od tada počinje gradnja. Znači li to da je gradnja započeta prije ove odluke nelegalna, pitali smo.

“Ja nisam pravnik. Ja ne razumijem šta je legalno, a šta nelegalno. Ja sam političar”, rekao je, između ostalog, Gašanović koji je načelnik već 15 godina, dodajući kako je danas prvi put čuo za odluku iz 1954. godine.

“Na tom dijelu opštine Stari Grad kojeg mi kontrolišemo, nije bilo regulacionog plana, niti išta. Htio sam da napravim regulacioni i urbanistički plan da zaštitim planine. Sada smo uradili dva mala regulaciona plana, prema kojima se može graditi na Zlatištu i na Brusu. Ostaje 99,2 posto teritorije gdje se ne smije graditi”, tvrdi.

Tvrdi i to da ne zna ko su investitori, te da turisti žele upravo hotele i staze.

“Turisti koji dolaze žele dobar restoran i udoban smještaj. Da li ste ikada ikoga vidjeli da šeta šumom, pa to je rijetkost”, naveo je.

Opširnije objašnjenje pogledajte u videu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!