Duraković o Bogićeviću: Politički akteri i ostali koji su dostojni prezira

Vijesti 25. mar 202114:46 2 komentara
N1

Bogić Bogićević odustao je od kandidature za gradonačelnika Sarajeva. U pismu upućenom Nerminu Nikšiću, predsjedniku SDP, Bogićević ističe kako ne želi da se međustranačaki odnosi narušavaju zbog njega, niti želi da se njegovo ime koristi u nedoličnim političkim i izbornim igrama, na šta je, kako je naveo, ličila jučerašnja sjednica Gradskog vijeća Sarajeva. Uslijedile su reakcije, a jedna od njih je i od akademika Esada Durakovića koji je za N1 rekao kako je duboko razočaran.

Pogođen sam. Cijeli grad i sve ljude koje poznajem duboko su razočarani. Mi svi živimo – i Grad Sarajevo i čitav ovaj narod u apsolutno dramatičnim uslovima jer pandemija hara, samovolja političkih diletanata takođe hara, tako da smo svi zajedno u jednoj depresiji. Nadao sam se da će ovi politički patuljci, konkretno mislim za Sarajevo, konačno shvatiti ko je gospodin Bogić Bogićević: da je on dostojan grada i grad njega i da bi to moglo biti nešto što je izuzetno i pozitivno i što bismo svi pozdravili“, komentarisao je Duraković za N1.

U svojoj samoživosti, ti politički patuljci nisu svjesni situacije, nisu dorasli i njih ne interesuje ni pandemija ni život naroda ni grada, pogotovo ne dostojanstvo Grada Sarajeva i Bogića Bogićevića. Njih samo interesuje čopor, interesuje ih da svoje sitne profite ostvare. Duboko sam razočaran, zaista jesam. Kad sam vidio kako teče sjednica, očekivao sam da će Bogićević povući svoju kandidaturu jer naprosto on je odveć dostojanstven, znamenit čovjek kojem ne priliči da ga valjaju u tome blatu“, dodao je.

Naveo je i da su za jučerašnja dešavanja svi odgovorni.

Mogla je nešto učiniti i SDA, na primjer da naloži svojim ljudima da glasaju, ali glavnu odgovornost u ovom slučaju snosi ta famozna ‘Četvorka’ koja se u Mostaru pokazala za izbor gradonačelnika, diletantskom u političkom smislu, nedoraslom, i isto to sada ta ‘Četvorka’ radi u Sarajevu. Oni su za sitne interese spremni da žrtvuju i dostojanstvo i budućnost grada“, istakao je ovaj akademik.

Kazao je da je kriv i narod a naročito je kriva akademska zajednica.

Imamo na stotine profesora koji uporno šute. Bogićević je bio izložen poniženju, kao i cijeli grad, ali Bogićević na to ne pristaje. Uništava nam se veliki resusrs izvanrednog značenja – to jest KCUS, i tako dalje, a mi šutimo na sve. Ovo je doba i ovo su politički akteri i ostali koji su dostojni prezira. Žao mi je što su pokušali da povrijede Bogićeva koji je dokazani heroj mira“, potcrtao je Duraković za N1.

Rekao je i da su cijelo Sarajevo i Bosna i Hercegovina njegovom nominacijom mogli dobiti i u zemlji i okruženju i u cijelom svijetu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare