Dužnici u brigama zbog švicarca, bh. ministre to ne zanima

Ekonomija 16. jan 201517:31 > 19:11
EPA

Odluka Švicarske nacionalne banke da ukine umjetnu granicu između franka i eura dovela je do pada dionica na berzi od gotovo devet posto, što je najveći jednodnevni pad zabilježen u posljednjih 25 godina. Riječ je o gubitku od 105 milijardi franaka. Trgovci potez Nacionalne banke nazivaju "pokoljem".

 Iz Udruženja korisnika kredita “Švicarac” iz Sarajeva kažu da je ovo udar na život ljudi i da će se svim silama truditi da zaštite korisnike kredita u BiH. Sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić izjavio je da bi dobro bilo sačekati da se sve smiri, konsoliduje i uđe u normalne tokove te da je rješenje u bankama.

Telefon ne prestaje da zvoni Salihu Pozderu od kada je objavljeno da je švicarski franak narastao za gotovo 30 posto u odnosu na euro. Za 9.800 bh. građana koji imaju kredite u švicarcima ovo je još jedan dan za plakanje.

“Ovo je ljudi, pravo na život. Nijedan klijent koji ima švicarac više ne može normalno živjeti. Ostaju bez svega sa ovim”, kazao je Pozder.

Početkom augusta 2011. godine u regiji Balkana došlo je do problema zbog vrtoglavog rasta kursa švicarskog franka. Rast švicarca u međuvremenu je stabiliziran, sve do jučerašnje odluke Švicarske nacionalne banke.

“Svih tih pet godina moja rata je sa 218 otišla na 350, sad bi bila 500 sa ovih 30, izračunajte”, kazao je Pozder.

Za razliku od, naprimjer, susjedne Hrvatske gdje je nakon rasta franka, ministar finansija isti dan razgovarao sa Udruženjem koje zastupa građane, entiteski ministri u BiH ponovili su kako to nije njihova nadležnost ili da citiramo federalnog ministra Antu Krajinu – “mi smo vlada  u odlasku”.

Sa zakonskog stanovišta, slažu se analitičari, nedopustivo je da banka cjelokupni valutni rizik prebaci na korisnike kredita.

“Kada rast kamata dođe do te situacije da ovo predstavlja lihvarsko ponašanje, država može reagovati”, kazao je ekonomski analitičar Igor Gavran.

Iz udruženja Švicarac ne isključuju ponovne proteste. Više u prilogu Tine Jelin Dizdar.