Ovdje imaju djeca “budžovana”, za ostale je preživljavanje

Ekonomija 26. sep 202320:11 2 komentara

Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine predlaže federalnim vlastima da Odluka o ograničavanju trgovačkih marži za pojedine proizvode bude povučena, jer, kako je rečeno " šteti privredi, šteti građanstvu, i nerealno obećava smanjivanje cijena osnovnih životnih namirnica". Kažu da nije moguće zaštiti sve građane od inflacije te da treba pokušati zaštiti socijalno ugrožene.

Možda je do dana a možda do lokacije na kojoj im je dan osvanuo… Može biti i da je puka slučajnost što nismo danas sreli nikoga ko nam je rekao da se ne osjeća ugroženo: uglavnom cijenama a ponekad i osjećajem da će biti sve gore. Kao da su već čuli zaključak iz federalnog Parlamenta da sve građane nije moguće zaštiti.

“Inflacija nije problem marži, u suprotnom ne bismo imali hiperinflaciju u bivšoj Jugoslaviji. Ograničavanje cijena, iako izgleda kao dobro rješenje, to nije. Ono što ja predlažem, jeste da pokušamo po uzoru na Srbiju i Crnu Goru, da napravimo te društveno odgovorne proizvode, da se napravi košarica nekih 15 do 20 društveno odgovornih proizvoda na dobrovoljnoj bazi, pod konceptom korporativne društvene odgovornosti i da se to samo targetira za one koji su socijalno ugroženi. Ne možemo zaštiti naše građane od inflacije ali možemo pokušati zaštititi one koji nemaju primanja, one koji imaju minimalna primanja, minimalne penzije, minimalne plate. I to treba da bude targetirana, nepopulistička, konkretna ekonomska politika”, naveo je Admir Čavalić, predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Na minimum svode troškove i oni koji sebe ne svrstavaju u kategoriju socijalno ugroženih. Navode nam proizvode koje su nekad voljeli ali su ih se silom prilika odrekli. Ljuti su zbog pojedinih koji im kao iz nekog paralelnog univerzuma drže lekciju o tome kako treba štedjeti.

“Naravno da je preskup život u FBiH. Svakog dana sve skuplje, sve je gore i gore… a oni samo sebi plate povećavaju. Na penzionere i ostale ljude ne gledaju. Skupo je za jesti, ne može se više ni do grada svaki dan otići, popiti kafa, i kafa je poskupila. Sve će biti gore i gore samo treba prihvatiti realnost. A kada je riječ o mladima, u BiH imaju djeca od budžonja, zna se ko ima pare u Sarajevu, čime se bavi i kako ta djeca žive. Ta djeca hodaju slobodno, vozaju auta od 200, 300 hiljada bez dana radnog staža. Neko radi 15 godina i ne može da uštedi 2000. I neki Hadžibajrić kaže treba se imati 50.000 eura u šteku. Kako? Kako uštediti? Ovo je preživljavanje”, rekao nam je jedan građanin.

“Nikad gore nije bilo, meni je 86 god. Nikad skuplje nije bilo i nikad život nije teži bio“, rekao je drugi.

“Život je jako, jako skup. Ja sam sad došla iz Kanade, uporedila sam njihove cijene sa našim, njihov život sa našim… to je ogromna razlika. Oni sebi mogu priuštiti puno toga, a mi, penzioneri posebno jako jako malo…”, mišljenje je jedne građanke.

“Naravno da su visoke cijene, standard je na nuli, ali sudeći po automobilima na ulici ne bi se reklo”, navodi još jedan građanin.

“Itekako su visoke… kad je puter 8,60 KM! U Njemačkoj je euro i po. I povrće je skupo i paprike, evo ko će sad praviti ajvar… 3 i po KM paprike, a treba 10, 15 kila. Ja sam se odrekla kisele vode, voća, meso pomalo jedem… ali ja imam sina, muža, pa je meni opet drugačije, ali onaj ko živi od penzije… 150 KM metar drva, i da odvoji od penzije svoje. Šta je 500 KM, njima je toliko topli obrok, a da ne govorim o beneficijama raznim, šta god prstom upru to dobiju. Nema više ni mora ni planine, možemo samo malo prošetat po Vilsonovom…”, navodi još jedna građanka.

Dok čekaju da cijene na određene artikle budu zaključane na ograničen vremenski period, brojni građani sa prosječnim primanjima su sami sebi stavili “pod ključ” mnoge proizvode koje ne mogu priuštiti. Ti isti su i sami najčešće “pod ključem” u svojim domovima jer je malo sadržaja koje sebi mogu priuštiti. Dok u nekim sretnijim zemljama oni koji rade i trude se mogu priuštiti da iskuse istinsku slobodu, odmore, putovanja na različite destinacije, ovdje se mnogi osjećaju kao zarobljenici loših politika koje ih guraju u nacionalne torove i drže i duhovno i materijalno sve skučenije u ovoj zemlji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare