Hamas prihvata najnoviji prijedlog SAD-a o razmjeni izraelskih talaca

Svijet 06. jul 202412:00 0 komentara
REUTERS/Amr Alfiky

Palestinska grupa Hamas je prihvatio prijedlog SAD-a da započne pregovore o oslobađanju izraelskih talaca, 16 dana nakon prve faze sporazuma usmjerenog na okončanje rata u Gazi, rekao je visoki izvor Hamasa za Reuters.

Militantna grupa je odustala od zahtjeva da se Izrael prvo obaveže na trajni prekid vatre prije samog potpisivanja sporazuma.

Umjesto toga, pristali su da se dogovor o prekidu vatre postigne tokom šesto-sedmičnih pregovora, rekao je neimenovani Hamasov izvor za agenciju Reuters.

Palestinski zvaničnik blizak mirovnim naporima kojima posreduju međunarodni zvaničnici rekao je da bi prijedlog mogao dovesti do okvirnog sporazuma u slučaju da on bude prihvatljiv i za Izrael, a što bi okončalo devetomjesečni rat u Gazi.

Neimenovani izvor u izraelskom pregovaračkom timu je kazao da sada postoje realne šanse za postizanje mirovnog sporazuma, što je u oštroj suprotnosti s ranijim slučajevima tokom rata, kada su izraelski zvaničnici smatrali Hamasove prijedloge neprihvatljivim.

Novi prijedlog garantuje da će posrednici jamčiti privremeni prekid vatre, isporuku humanitarne pomoći i povlačenje izraelskih trupa sve dok indirektni pregovori o implementaciji druge faze sporazuma budu u toku, rekao je Hamasov izvor.

Regionalni izvor je kazao da se američka administracija trudi da postigne mirovni sporazum prije predsjedničkih izbora u novembru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!