O nasilju nad ženama, osnovnim ljudskim pravima i drugim temama u Novom danu na N1

Vijesti 25. sep 202317:42 0 komentara
N1

Kako je čekati na lijek od kojeg ovisi život? Kako je znati da novca u budžetu ima, ali se ne preusmjerava na lijekove, a novac je sakupljen izdvajajem iz vaših primanja? Ugrožena su ljudska prava, ali i pravo na život. Za "Novi dan" govore: Fikret Operta, predstavnik Udruženja oboljelih od melanoma Federacije Bosne i Hercegovine, Enida Glušac, predsjednica Udruženja oboljelih od raka dojke "Renesansa" i Alma Serdarević - Stefanišin, predsjednica Udruženja oboljelih od reumatskih bolesti “Snaga BiH".

Denis Buntić koji je brutalno pretukao svoju suprugu Klaru pušten je na slobodu nakon što je ispitan.

Kako je za N1 rečeno u Tužilaštvu ZHK, oni su zatražili pritvor, ali je sudija za prethodni postupak Općinskog suda u Ljubuškom donio rješenje o odbijanju pritvora, te izrekao mjere zabrane. Lana Jajčević – pravnica u savjetovalištu za žene i djecu žrtve nasilja u fondaciji Udružene žene “Duga” iz Banjaluke naša je gošća, govorimo o zakonskim procedurama kada je u pitanju nasilje nad ženama i femicid.

Uživo smo na sjeveru Kosova, u mjestu Banjska gdje je u nedjelju ubijen policajac Afrim Bunjaku. Na Kosovu je 25. septembar proglašen Danom žalosti. Provjeravamo kakva je trenutna situacija na Kosovu.

Zaboravljene igre detinjstva nisu zaboravljene – redovna profesorica na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja i fitness trenerica Lejla Šebić je to i dokazala. Milionski pregledi videa u kojem profesorica Šebić pokazuje “igre gume” pokazali su da se djeca znaju igrati, ako im ponudimo dobre igre, zato danas, u studiju Novog dana – igramo gume.

Kako je došao do nestalog britanskog bombardera ispričaće nam danas fotograf Dženad Džino koji je na svom you tube kanalu objavio snimak davno nestalog britanskog aviona RAF Wellington na području Jablanice. Govorićemo i o izložbi njegovih fotografija u Danskoj i Norveškoj. Fotograf Dženad Džino gost je Novog dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad