Schmidt poručio: Međunarodne sudije ostaju!

Vijesti 26. mar 202416:50 3 komentara

U današnjem obraćanju u kojem je saopćio da donosi odluku o nametanju izmjena Izbornog zakona BiH, visoki predstavnik Christian Schmidt je poručio također da će međunarodne sudije ostati dio Suda BiH.

“Nemam namjeru da se ovome posvećujem svaki dan i želio bih da smo mogli doći do odluka ranije. Ljudi imaju pravo da budu sigurni da će njihov glas u izborima biti prebrojan onako kako je dat i u tom ključnom trenutku BiH, mislim na EU integracije, građani moraju biti sigurni da će političari donositi važne odluke. Oni su izabrani od strane birača i da se pobrinemo da se svaki glas ispravno prebroji”, kazao je Schmidt u obraćanju pojašnjavajući svoju odluku.

“Moram reći da BiH može imati kredibilitet u svojim EU nastojanjima samo ako ima kredibilne institucije“, dodao je.

“Moja pozicija jednog dana kada BiH bude dio EU, moja pozicija će biti stvar prošlosti. Mnoge stvari će biti riješene i moj mandat će biti ispunjen. Kako ovih dana govorimo o međunarodnim sudijama, moram malo reći da moramo pogledati EU sporazume”, ističe u obraćanju visoki predstavnik.

Ja vam mogu reći da se to odnosi na sve države članice, uključujući i državu koju sam ja predstavljao, Njemačku, međunarodne sudije će ostati. To je dio zajedničkih napora da se restruktuira mir i uspostavi saradnja“, dodao je Schmidt.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare