Schmidt: U RS-u srljaju glavom kroz zid, zaljubljen sam u Sarajevo i BiH

Vijesti 25. jan 202322:35 3 komentara

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, kazao je u Pressingu kako "neće proći" novi zakon o imovini koji je donio entitet Republika Srpska. "Ovaj zakon u RS-u je neprovodiv. Oni srljaju glavom kroz zid. Glupost je da ostaju bez imovine", jasan je bio Schmidt.

Jeste li sigurni da HDZ neće izdati “Osmorku” i da se vrate ponovo SDA?

Ja vam to ne mogu reći. Smatram da je važnije šta se događa, a ne ono što bi mogli pretpostaviti. Čuo sam teorije zavjere da nisam bio uopšte u Briselu nego u Moskvi, da sam bio kod Dodika na njegovom imanju. Znate, ja se držim činjenica. U godini dana sam uradio više nego neki drugi visoki predstavnik, a ne želim da tako bude i dalje.

Hoćete li nametati rješenje za izbor za Predsjedništvo BiH?

Prilično sam nestrpljiv kada je riječ o neprovođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava. Ne mogu mijenjati Dayton, mogu ga samo interpretirati. Kad bih mogao ja bih to već uradio. Očekujem da tih pet presuda i pitanje individualne diskriminacije konačno unesemo u Ustav, u FBiH u Domu naroda imamo i Ostale, a u državnom nemamo. Pripremljen sam da idemo u tu diskusiju i da Jakob Finci konačno može reći da je to završeno.

Da li je državni udar novi zakon o nepokretnoj imovini u RS-u? Za nekoliko dana treba stupiti na snagu?

Raniji i ovaj zakon su neustavni, nadležnost je kod države. Uopšte nije riječ da se nekom nešto oduzima. Sve bivše republike Jugoslavije 2001. su se dogovorile kako će se ponašati prema vlasništvu SFRJ. Samo je sada izuzetak BiH u kojoj se to ne provodi. Ovaj zakon u RS-u je neprovodiv. Oni srljaju glavom kroz zid. Glupost je da ostaju bez imovine. Gradovi, kantoni i entiteti imaju određeni pristup imovini. Mora se uraditi regulativa o državnoj imovini. Mogu samo reći takav zakon neće proći, moramo sve učiniti da ovaj zakon nema dejstva.

Da li to znači da država ostaje vlasnik imovine, a niži nivoi je mogu koristiti?

To jest pitanje o kojem se treba razgovarati, ali na nivou države. Naravno da će se u dijalog uključiti entiteti i Brčko Distrikt. Čini se kao da postojanje RS-a i FBiH zavisi od ovog pitanja. To je glupost. Neću dopustiti da jedan entitet potkopava pravnu situaciju koju je utvrdio Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Šta je sa onima koji su uknjižavali državnu imovinu na entitete?

Kakav će tačno biti postupak treba vidjeti. Svako ko je učestvovao sebe je izložio pravnoj opanosti, radi se o protuzakonitom aktu. Dakle, svaki službenik koji radi na taj način učinio je protupravno djelo.

Ko će sad uzeti imovinu nekom kome je već dodijeljena?

Moramo odmotati stvar. Ima slučaj koji spominje biskup Komarica da je crkveno zemljište uneseno na nekog drugog, to se mora riješiti. Ljudi koji su dobili tako zemlju moraju znati da su upali u zamku. Za mene nije u prvom redu kažnjavanje, nego funkcionalnost zemlje. Vidjet ćete ove godine da će se vrlo konstruktivno raditi na zakonu o državnoj imovini.

Poruka na kraju?

Politika znači da se treba napraviti kompromis, to nije da visoki predstavnik donosi odluke. Dok to nije jasno, i dok put prema Evropi nije utaban, ja ću biti tu. Meni je lijepo u Sarajevu i BiH, zaljubljen sam u ovu zemlju i razmišljam da ostanem ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare