Sindikat radnika BHRT-a: Gospodo, hitno je potrebno pronaći rješenje za raspodjelu RTV takse na nivou BiH!

Vijesti 08. maj 202413:40 1 komentar
N1

Upravni odbor Samostalnog Sindikata Radnika u BHRT-u podržava sve aktivnosti koje će ubrzati i dovesti do trajnog rješenja materijalno finansijske situacije BHRT-a i agonije u kojoj se nalaze uposlenici državnog Javnog servisa, saopšteno je iz ovog sindikata.

“U svjetlu aktuelnih problema u vezi sa prekidom usluga Radioteleviziji Federacije Bosne i Hercegovine, želimo istaći da smo tokom dugotrajne, višegodišnje borbe za poboljšanje radnih prava uposlenika upozoravali na mogućnost eskalacije situacije i upoznali sve vladajuće strukture i državne i federalne i bivše i sadašnje, ali trajnog rješenja nema”, navedeno je u saopštenju.

Uposlenici državnog Javnog servisa su došli do zida, dodano je.

“Gospodo, hitno je potrebno pronaći rješenje za raspodjelu RTV takse na nivou BiH u skladu sa Zakonom, obzirom da se višemilionska sredstva namijenjena za naše plate i naknade gomilaju na računima RTRS-a, FTV-a, sada i računu Elektroprivrede Bosne i Hercegovine. Uposlenici BHRT-a nisu dobili naknadu za topli obrok za mart i april, od mizernih 7 KM po danu, a neizvjesno je kada ćemo i da li ćemo primiti aprilsku platu. U ime 450 članova Samostalnog Sindikata Javnog servisa BiH – BHRT-a, zahtijevamo hitno djelovanje sa konkretnim rješenjima, jer su uposlenici BHRT-a, bez ikakve krivice, suočeni s nepravedno niskom platom i poniženjem, kolateralna šteta trenutne situacije“, poručeno je iz Upravnog odbora Samostalnog Sindikata Radnika u BHRT-u.

“Mi zahtijevamo dostojanstven rad, ugovorene, sigurne i redovne plate, a ne nestabilne, neizvjesne i lišene radnih, socijalnih i sindikalnih prava. SSR u BHRT-u dugotrajno se angažovao u borbi za opstanak Javnog servisa Bosne i Hercegovine, i ponavljamo da nećemo i ne želimo biti kolateralna šteta političkih odluka i poslovodstava. Nastavit ćemo se boriti za osnovna prava naših članova i uposlenika”, zaključeno je u saopštenju SSR-a.

Podsjećamo, Poslovodni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine donio je odluku da od srijede privremeno uskrati pružanje usluga Radio televiziji FBiH. Ovakav potez rukovodstva državnog javnog servisa predsjednik Samostalnog sindikata uposlenika RTVFBiH Ivica Pjanić ocijenio je kao “brutalan napad na slobodu medija i na naše pravo na rad i život”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare