Tužilaštvo TK o navodima porodice Selimović: Još nije donesena tužilačka odluka

N1

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona oglasilo se nakon teksta N1 u kojem je porodica Selimović javnosti ispričala kako je Amira Selimović prije dvije godine, kako oni tvrde, preminula zbog "nepružanja adekvatne ljekarske usluge" zbog čega su tužili UKC Tuzla.

Senad Selimović u ispovijesti za N1 je, podsjećamo, ispričao da je urađeni EKG u Hitnoj pomoći pokazao da je njegova supruga Amira imala srčani udar i da je nakon dolaska na UKC, kako tvrdi, tada specijalizantica njegovu suprugu pustila kući, bez da je, kako kaže, uradila neophodne pretrage. Amira je prilikom dolaska kući nažalost preminula.

“Doktorica je suprugu nakon infarkta poslala kući da se naspava i ona je umrla”

Iz Tužilaštva TK navode da je na osnovu krivične prijave članova porodice preminule Amire Selimović protiv dva ljekara UKC-a Tuzla zbog, kako se u prijavi navodi, nesavjesnog liječenja, odmah formiran predmet u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

“Postupajući tužilac je pribavio potrebnu relevantnu medicinsku dokumentaciju, te su također i članovi porodice dostavili određenu dokumentaciju, koja je analizirana. Izdata je naredba za vještačenje po vještaku sudske medicine kako bi se utvrdilo da li su prilikom liječenja primijenjena sva prikladna sredstva i načini liječenja, kao i da li su poštovana sva pravila medicinske struke i usvojene liječničke prakse, sa posebnim osvrtom na pružanje ljekarske pomoći u kritičnom periodu, odnosno na dan nastupanja smrti pacijentice. Tužilaštvu je dostavljen nalaz i mišljenje vještaka sudske medicine, a poslije toga je postupajućem tužiocu od članova porodice dostavljena i druga relevantna medicinska dokumentacija. Nakon prvog medicinskog vještačenja provedenog po naredbi Tužilaštva, pravni zastupnik i punomoćnik oštećenih, odnosno članova porodice, je dostavio Tužilaštvu još jedan nalaz i mišljenje drugog vještaka sudske medicine, sa zahtjevom da se i ovo vještačenje uzme u razmatranje prilikom donošenja tužilačke odluke, što je svakako usvojeno u Tužilaštvu. Kompletna materijalna dokumentacija, uključujući i dva vještačenja medicinske struke, je analizirana, ali je potrebno provesti još neke dodatne istražne radnje i analize kako bi se na adekvatan način donijela tužilačka odluka da li u činjenju ili nečinjenju ljekara UKC- Tuzla ima elemenata krivičnog djela”, naveli su iz Tužilaštva TK.

Na kraju iz ove pravosudne institucije dodaju da se u navedenom predmetu kontinuirano poduzimaju potrebne istražne radnje, ali zbog, kako su naveli,  kompleksnosti medicinskih vještačenja i drugih stručnih analiza još nije donesena konačna tužilačka odluka.

N1 iako je tražio još nije dobio odgovor iz UKC Tuzla u vezi ovog slučaja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad