Učenici iz TK posjetili Memorijalni centar Potočari: “Osjeća se velika tuga, ali svaki čovjek treba ovdje doći”

Vijesti 08. maj 202412:58 0 komentara
N1

Oko 250 učenika škola sa područja Tuzlanskog kantona posjetilo je danas Memorijalni centar Potočari. Posjetu smatraju jako važnom i poručuju da bi svaki učenik trebao doći ovdje kako bi znao što više o genocidu koji je počinjen. Posebno ističu da bi dobro bilo što više organizovanih posjeta škola iz svih krajeva BiH, ali i iz svijeta.

Učenica jedne škole sa područja TK, za N1 kaže da svaki put kada dođe u Memorijalni centar, zaplače.

“Dolazila sam više puta sa porodicom. Tu mi je ukopan djed. Kad god dođem moram zaplakati. Nikada ne trebamo zaboraviti”, navodi ona.

Još jedan učenik kaže za N1 da osjeti tugu čim dođe u Memorijalni centar, ali i da svako treba posjetiti ovo mjesto.

“Nisam prvi put, bio sam i ranije. Tuga je čim dođem. Smatram da svaki čovjek treba posjetiti memorijalni centar. Ovdje se osjeća velika tuga”, govori učenik.

Nastavnik Elvir Bašić koji je poveo u posjetu svoje učenike, kaže da im je ovo treći ili četvrti put da dolaze organizovano. Inače, on potiče sa ovih prostora i izgubio je nekoliko članova porodice.

“Bio sam 1995. godine u halama. Otac je sahranjen ovdje. Često sam tu i drago mi je što Ministarstvo obrazovanja je znalo važnost organizovanja kolektivnih posjeta učenika 9. razreda. Iz drugih kantona i gradova u posljednje vrijeme dolaze. Veoma je važno da da se ne zaboravi jedan od najvećih zločina koji je počinjen u posljednjih stotinu godina na ovim prostorima. Veliki broj rodbine mi je pokopan ovdje. Uspjeli smo pronaći većinu ostataka tijela. Ima još onih za kojima se traga. Svaki put emocije se vrate na onaj period prolaska kroz nedaće i zločine koji su se ovdje dešavali”, ističe Bašić.

Izrazio je nadu da će Rezolucija o genocidu u Srebrenici biti usvojena.

“Nadam se da će se u čitavom svijetu učiti o ovome, da ćemo u narednom periodu imati posjete iz drugih zemalja svijeta i da će prepoznati važnost ovoga mjesta”, kaže Bašić, dodajući ” i da se Srebrenica nikada i nikome više ne ponovi!“.

Danas je u Memorijalnom centru i ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović. Poručuje da je veoma važno da učenici znaju pravu istinu šta se dogodilo, kako bi razvili svijest i da se to više nikada ne ponovi.

“Veoma je važno da učenici u tom uzrastu uče o sudskim utvrđenim činjenicama, a znamo da su sudske utvrđene činjenice da je presuđen genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i da Memorijalni centar na interdisciplinaran način to prikazuje našim učenicima”, rekao je ministar Omerović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!