Nedostatak magnezija utiče na cjelokupno zdravlje

Zdravlje 21. apr 202110:57 > 10:59 0 komentara
Shutterstock

Osjećaj napetosti, ukočenosti ili grčeva može da bude znak da vašem tijelu nedostaje magnezij. Nedostatak magnezija povezan je i sa većim upalama, pa čak i sa poremećajima raspoloženja.

Magnezij je esencijalni mineral koji nam pomaže u svemu, od regulacije krvnog pritiska do smanjenja napetosti u mišićima i nervima, a ukočenost može da ukaže ​​na njegov nedostatak.

„Zamislite magnezij kao mineral za opuštanje. Morate ga imati dovoljno da bi vaše ćelije stvarale energiju, radile brojne hemijske reakcije, stabilizovale membrane i pomagale kod opuštanja mišića – objasnio je dr Mark Hajman i dodao da može da se javi osećaj napetosti, ukočenosti ili razdražljivosti ako ga nemate dovoljno.

Nedostatak magnezija povezan je sa većom upalom, pa čak i poremećajima raspoloženja, pokazuju istraživanja.

„Mnogi od nas jedu hranu koja ne sadrži magnezij. Srećom, postoji mnogo hrane koja može da pomogne kao i kvalitetni dodaci za unos magnezija“, dodao je dr Hajman.

Šta možete da uradite?

Pomoću analize krvi može da se otkrije da li vam nedostaje ovaj važan mineral, ali i bez analize, nećete naštetiti organizmu ako u ishranu uvrstite više hrane bogate magnezijem.

Dr Hajman preporučuje orašaste plodove poput badema, indijskog oraha, zatim žitarice poput heljde, raži i smeđeg pirinča. Takođe je važan i unos proteina poput tofua, soje i algi, piše Mind Body Green.

Magnezij se takođe nalazi i u špinatu, blitvi, grašku, kelju, avokadu, bananama, jagodama, kupinama, mesu, kakau, jogurtu, kefiru, smokvama i crnoj čokoladi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!