Znakovi koji pokazuju da smo dehidrirani i nemaju veze sa žeđi

Zdravlje 19. sep 202213:57
Wavebreak / Profimedia

Unos dovoljne količine vode je ključan kako bismo se dobro osjećali i dobro funkcionirali. Uzimajući u obzir da ljudsko tijelo čini prosječno 60 posto vode, zahtijeva unos vode kako bi pravilno funkcioniralo.

Mnogo je razloga zbog kojih je unos vode ključan uključujući čišćenje tijela od otpada i toksina, reguliranja tjelesne temperature te poboljšanje zdravlja organa, kaže liječnica Tamika Henry.

Tijekom dana prirodnim putem koristimo i izgubimo puno vode – znojimo se, mokrimo, izdišemo i ne možemo je sami proizvesti. Stoga se oslanjamo na vanjske izvore kako bismo se hidrirali. Kad gubimo više vode nego što unosimo, ulazimo u stanje dehidracije. “Ako ste žedni, onda ste već vjerojatno blago dehidrirani”, kaže doktorica Henry.

Iako je žeđ najčešći signal dehidracije, postoji i puno drugih, manje očitih signala koji pokazuju da imate manjak vode u tijelu, piše Real Simple.

1. Imate loš zadah

Loš zadah ima mnoge uzroke, uključujući dehidraciju. Zašto? Zato što slina ima antibakterijska svojstva, a proizvodnja sline zahtijeva vodu. Kad ste dehidrirani, proizvodnja sline se smanjuje jer vaše tijelo mora obaviti trijažu hidratacije i preusmjeriti tekućine na mjesta s višim prioritetom.

“Sposobnost borbe protiv bakterija koje uzrokuju neugodan miris u ustima možda neće biti učinkovita kad ste dehidrirani, uzrokujući loš zadah”, objašnjava dr. Shyamala Vishnumohan.

2. Osjećate se gladno

Na početku treba reći da ste možda zaista gladni i u tom slučaju biste trebali jesti. Ali postoje trenuci u kojima se osjećate gladnima i opažate potrebnu za određenom vrstom hrane, posebno slane hrane zato što ste žedni, kaže doktorica Henry. Važno je obraćati pažnju što vam tijelo govori i naučiti razliku, ne zato što ne biste trebali jest, već zato što vam tijelo pokušava reći da trebate vode. Idući put kad osjetite glad, a niste sigurno zašto ili ste tek jeli ili obično niste gladni u to doba – zapitajte se “jesam li dehidriran?”. U tom slučaju popijte čašu vodei pričekajte 15 minuta. “Ljudi su u većini slučajeva žedni i nemaju stvarnu potrebu za jelom”, objašnjava Henry.

3. Glava vam pulsira

Ne postoji točno objašnjenje zašto su glavobolje povezane s dehidracijom, ali stručnjaci imaju par pretpostavki.

“Radna teorija uključuje receptore boli u mozgu koji su pričvršćeni na moždane ovojnice (slojevi membrane koji štite vaš mozak i leđnu moždinu”, kaže doktorica Henry. Dehidracija može uzrokovati pomicanje tekućine iz mozga, vršeći pritisak na moždane ovojnice što za rezultat stimulaciju receptora za bol. U prijevodu – ta glavobolja je mogući znak da ste predugo bili bez vode.

4. Niste fokusirani

Ako imate poteškoća s fokusiranjem, možda bi bilo pametno da popijete vode. “Dehidracija može voditi do smanjene sposobnosti za fokusiranjem, uzrokujući kratkoročne probleme u izvršavanju zadataka povezanih s motoričkim sposobnostima”, objašnjava Henry. Čak i blaga dehidracija može uzrokovati kognitivne smetnje i zato liječnica preporučuje postavljenje alarma tijekom dana koji vas podsjećaju da trebate piti vode.

5. Imate zatvor

Zatvor je najgori. Definira se kao manje od tri pražnjenja crijeva tjedno i uobičajen je kod Amerikanaca – otprilike 16 od 100 odraslih osoba ima simptome zatvore, prema Nacionalnom institut za dijabetes te probavne i bubrežne bolesti. Jedan od uzroka zatvora može biti dehidracija. Voda pomaže probavi, kaže dr. Henry.

6. Mrzovoljni ste

Dok je nedostatak sna u većini slučajeva odgovoran za loše raspoloženje, dehidracija također može odigrati važnu ulogu u tome da se osjećate loše. Osjećate se razdražljivo, nestrpljivo i iznervirano? “Dehidracija može uzrokovati neurološke učinke koji vode prema iritaciji”, kaže doktorica Henry. Drugi put kad poludite na vašeg partnera i djecu, moguće je da to ima manje veze s njihovim ponašanjem, a više s potrebom vašeg tijela za vodom.

7. Koža vam je manje elastična

Dok suha koža nije nužno znak razine hidracije, elastičnost kože jest. Jeste li se ikad uštipnuli po ruci kako biste vidjeli hoće li se koža brzo vratiti na mjesto. Ako se ne vrati, to je vrlo učinkovit način da provjerite jeste li dehidrirani, kaže Vishnumohan. Kad ste dehidrirani, vaša koža gubi elastičnost koja joj je potrebna da se odmah vrati na mjesto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar