"Apologija Erosa" autora Almina Zrne u Galeriji ULUPUBiH

Kultura 09. jun 202014:38 > 14:46
Almin Zrno

U četvrtak, 18.6.2020. godine, u Galeriji Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH), održat će se promocija druge autorske monografije bosanskohercegovačkog fotografa Almina Zrne pod nazivom „Apologija Erosa“.

Ova monografija je, u sklopu 34. Slovenačkog sajma knjige, promovisana u Cankarjevom domu u Ljubljani. Svoju slovenačku promociju doživjela je prije sarajevske zbog činjenice da je izdata pod pokroviteljstvom slovenačke grupacije Tajfun i velike podrške direktora grupacije, Iztoka Špana, umjetničkom izražaju Almina Zrne. 

“Podijeljena na dva ciklusa − Fresco i Nude − monografija pruža uvid u slojevitost fotografskog rada Almina Zrne koji akt fotografiju odvaja od osobnosti modela i primiče je apstraktnom − obliku tijela, snazi pokreta, zavodljivosti i transcendetalnosti. Monografija sadrži 53 fotografije, te dva stručna teksta prof. dr. Amele Hadžimejlić i prof. dr. Fehima Hadžimuhamedovića, od kojih oba pružaju jedinstven osvrt na rad Almina Zrne”, saopćeno je. 

U tekstu pod nazivom „Očuvanje tajne i žene u njoj“, prof. dr. Hadžimuhamedović Zrnino slavljenje ljepote i erotike ženskog tijela opisuje kao „svojevrstan komentar i kritiku savremenog svijeta.

“U tekstu ‘Dramaturgija Almina Zrne’, prof. dr. Hadžimejlić Zrnu opisuje kao ‘fotografa-skulptora’ čije fotografije ‘nose sopstvenu, zapravo zasebnu narativnost. Na pažljivom promatraču ostaje da je kao osobitost iščita ili, jednostavno, samo doživi”, navodi se u saopštenju.

Monografija je prevedena na slovenački i engleski jezik, a oba teksta kroz analitičan pogled rad Almina Zrne obogaćuju sadržaj monografije i pružaju bolje razumjevanje iste onom koji je drži u rukama.

“Sarajevska promocija monografije „Apologija Erosa“ dolazi u trenutku kada se čitav svijet, uključujući i bosanskohercegovačko društvo, suočava sa posljedicama pandemije korona virusa. Zrno vjeruje da su njegovi radovi tu, ne da društvo nagnaju da zaboravi na trenutnu situaciju, već da pruže jedan drugačiji pogled na čovjeka, njegovu tjelesnost i hrabrost da istu pokaže; priliku da se ogoli kroz svoju snagu, te da slavi slobodu i ljubav, a istovremeno pokaže svoju krhkost. Kroz određenu gestu i pozu, oni sugeriraju emotivna stanja, šalju poruku o življenju utopije istovremeno strahujući od distopije. Zrno nudi svoju ‘Apologiju Erosa’ kao protutežu besmislu svijeta kojim smo danas okruženi”, poručuje.

U periodu od 18. do 25. juna 2020. godine, u Galeriji ULUPUBiH će biti dostupni potpisani primjerci monografije, dok će sam autor vrlo rado svim posjetiocima napisati i personaliziranu posvetu. Da je monografija „Apologija Erosa“, kao dar sebi ili dragoj osobi, najbolji izbor poklona za svaku priliku možda najbolje svjedoči misao g. Iztoka Špana iz predgovora monografije: „Neophodno je da ova predivna estetika uđe, ne samo u galerije, već i u domove.“

Pored monografije „Apologije Erosa“, posjetioci će u Galeriji ULUPUBiH moći kupiti i potpisan primjerak Zrnine prve monografije „Vijećnica“ koja svjedoči o moći ljudskog duha da preživi. Monografija „Vijećnica“ objedinjuje fotografije tri najznačajnije poslijeratne izložbe održane u prostoru razrušene Vijećnice − Jannisa Kounellisa, Ede Murtića i Brace Dimitrijevića. Ujedno je monografija „Vijećnica“ jedini fotografski zapis ovih neprocjenjivih umjetničkih doživljaja − nijemi svjedok burnih i važnih historijskih događaja, i ponovnog duhovnog i arhitektonskog rođenja Vijećnice.

“Očevici smo sverastuće teze da su umjetnost i kultura nepotrebni trošak u bosanskohercegovačkom društvu. Institucijalna pomoć umjetnosti, a posebice samostalnim umjetnicama i umjetnicima nerijetko izostaje. Uporedo s tim, svjedočimo i činjenici da takav nepošten i omalovažavajući odnos društva prema umjetnosti nikad nije zaustavio umjetnice i umjetnike iz Bosne i Hercegovine u njihovoj želji i težnji da svojim kreativnim izrazom obogate društvo i unesu život u sumornu i tegobnu svakodnevicu”, navodi se. 

Zbog toga je, poručuje se u saopštenju, neophodno podržati umjetnička dešavanja poput ovog, te iskazati podršku umjetnosti i onima koji je stvaraju. Možda je to u vremenu u kojem živimo najveći čin podrške i patriotizma, te istinski iskaz poštovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad