‘U borbi, pleši’ Šemsudina Gegića – italijanski kandidat za filmske festivale

Kultura 04. feb 202116:41 0 komentara
Fena

Šemsudin Gegić, naš poznati pisac, dramaturg, pozorišni, televizijski i filmski reditelj, jedan od rijetkih autora regije koji je dobio najviše međunarodnih priznanja u svim žarnovima, bori se sa opakom bolešću, radeći i stvarajući u Italiji.

Zadnjih pet mjeseci sa agencijom/produkcijom Save the Cut iz Rima, radio je na italijanskoj postprodukciji kratkog doku-filma ‘U borbi, pleši (Nel combattimento balla.)’

“Film je nastao od scena i kadrova koje smo snimili tokom nastanka mog dugometražnog doku-filma ‘Grudva snijega i Šitake gljiva (Palla di neve e Shitake fungo)’. Poruka im je ista: borba protiv raka! Ipak, ovaj kratkometražni film ima posebnu dokumentarnu i umjetničku filmsku strukturu i biće italijanski kandidat za filmske festivale i distribuciju”, poruka je Gegića.

Počela je najava i kampanja filma, kojoj su se produkcija Ultraspecialisti Milano, sponzor Roche Italia te sam Gegić kao onkološki bolesnik i reditelj, pridružili 4. februaruaru – Svjetskom danu borbe protiv raka. „Velika mi je čast ukazana da se i mojom životnom i filmskom pričom obilježi ovaj Svjetski Dan borbe za život više miliona oboljelih od ove teške bolesti”, istikao je Šemsudin Gegić.

Uz visoko profesionalan i kreativan tim Save the cut i njihove saradnike iz Rima, uradili smo film koji na svojoj dokumentarnoj potki nosi umjetnički izričaj, priča Gegić. Tako se njegova autobiografska priča, kao međunarodno priznatog reditelja, u borbi sa rakom, može doživjeti kao inspiracija ili kao podsticaj drugim onkološkim bolesnicima da se bore i ne predaju – da usred te borbe sa rakom plešu svim svojim bićem.

“Meni je pomogla Italija, milanski doktori iz bolnice San Raffaele, ali da ja nisam u sebi probudio sopstvenu kreativnu snagu i energiju, možda ne bi uspjeli. Ovako, sretni smo da sam se već našao na putu povratka u život ili, bolje reći, da sam spreman zagrliti svoj novi život”, priča za N1 Gegić.

U svemu ovome, onkološki bolesnik mora imati pomoć i podršku, a bh.vrhunski umjetnik Šemsudin Gegić je imao i u porodici, te Roche i Ultraspecialisti Italija koji su mu bili veliki oslonac i producirali film. “Nažalost, moja domovina BiH nije ničim i nikako pomogla u mom liječenju i nastajanju ovog filma. Što druge ovamo u Italiji iznenađuje, a mene ne. Navikao sam da je moja domovina zaboravna kada su u pitanju oni koji nju nikad ne zaboravljaju. U ovom slučaju zaboravnosti i podrške, riječ domovina se odnosi na vlast i vlastodršce”,  izjavio je za N1 Gegić na ovaj Svjetski dan borbe protiv raka.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!