Duhovni vođa pravoslavaca: Ruska crkva dijeli odgovornost za zločine u Ukrajini

Svijet 22. mar 202317:24 komentar
Patrijarh Bartolomej (Asin AKGUL / AFP)

Duhovni vođa pravoslavnih kršćana rekao je u srijedu da moćna Ruska pravoslavna Crkva dijeli odgovornost za rat u Ukrajini s ruskim vodstvom, ali i da je spreman pomoći u ruskoj poslijeratnoj "duhovnoj obnovi".

Ekumenski patrijarh Bartolomej time je ukorio ruskog patrijarha Kirila čija je otvorena potpora ruskoj invaziji na Ukrajinu podijelila pravoslavne kršćane.

Bartolomej, koji je 2019. razbjesnio Moskvu priznavši novo osnovanu Pravoslavnu Crkvu Ukrajine, rekao je da ruske vlasti koriste Crkvu kao “instrument za svoje strateške ciljeve”.

“Crkva i državno vodstvo u Rusiji surađivali su u zločinu agresije i dijele odgovornost za posljedične zločine, kao što su šokantne otmice ukrajinske djece”, rekao je Bartolomej na konferenciji u litavskom parlamentu.

Međunarodni kazneni sud (ICC) prošli je tjedan izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina optuživši ga za ratni zločin ilegalne deportacije stotina djece iz Ukrajine. Rusija tvrdi da djecu premješta iz Ukrajine radi njihove vlastite sigurnosti i niječe da krši ljudska prava u Ukrajini.

“Naš međuvjerski dijalog mora se usredotočiti na otpor i neutralizaciju kapaciteta vodstva Moskovskog patrijarhata da potkopava jedinstvo i da teološki legitimizira kriminalno postupanje”, rekao je Bartolomej.

Ruska pravoslavna Crkva nije imala komentara na to.

Ekumenski patrijarhat nalazi se u Istanbulu i smatra se “prvim među jednakima” u Pravoslavnoj Crkvi, koja u svijetu ima oko 260 milijuna sljedbenika, od čega 100 milijuna u Rusiji.

“Majka Crkva Konstantinopola spremna je ponovno pomoći svojoj djeci u Ukrajini i Rusiji, kao što je činila puno puta u prošlosti”, rekao je.

“Naša je zajednička kršćanska dužnost koristiti se snagom dijaloga da vratimo našu rusku braću i sestre u našu zajednicu zajedničkih vrijednosti”, rekao je, naglasivši potrebu “duhovne obnove” u Rusiji i Ukrajini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad