Knjiga obložena ljudskom kožom i dalje ostaje misterija u Kazahstanu

Meiramgul Kussainova - Anadolu Agency

 Drevni latinski rukopis, koji je bio uvezan u ljudsku kožu, ostaje misterija u Kazahstanu.

Prekriveno ljudskom leđnom kožom, djelo od 330 stranica, napisano na starom latinskom 1532. godine, izloženo je u Muzeju rijetkih knjiga u Nacionalnoj akademskoj biblioteci u glavnom gradu Astani.

Meiramgul Kussainova – Anadolu Agency
Meiramgul Kussainova – Anadolu Agency

Knjigu je biblioteci donirao privatni kolekcionar 2014. i od tada je izložena u muzeju, rekao je Moldir Tolepbay, stručnjak u Odjelu za nauku Nacionalne akademske biblioteke.

“Knjiga, koja pripada sjevernotalijanskom notaru po imenu Petrus Puardus, napisana je na starom latinskom 1532. godine. Sastoji se od ukupno 330 stranica, no stručnjaci su u ovom trenutku uspjeli pročitati samo prvih 10 stranica”, dodala je.

Meiramgul Kussainova – Anadolu Agency

Tolepbay je naglasila da se knjiga sastoji od podataka o ulaznim i izlaznim računima, kreditu i hipoteci, ali da rukopis nije u potpunosti dešifriran.

“Rad je ispitan u laboratoriju Nacionalnog centra za medicinske nauke u Astani. Utvrđeno je da je knjiga bila uvezana u ljudsku kožu leđa”, istaknula je.

Meiramgul Kussainova – Anadolu Agency

Nacionalna akademska biblioteka čuva gotovo 13.000 rijetkih knjiga, uključujući posebne knjige od zmijske kože, dragog kamenja, svilene tkanine i zlatnog konca.

Meiramgul Kussainova – Anadolu Agency

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad