Šta današnja djeca žele biti kada porastu?

Vijesti 03. sep 201620:25 > 20:30
N1

Doktor, farmaceut, veterinar, policajac, nastavnik, radijski voditelj, kuhar, bankar - sve su to zanimanja sa kojima su se djeca uzrasta od četiri do deset godina detaljnije upoznala na današnjoj manifestaciji "Mali svijet poslova", održanoj u Sarajevu.

“Kad porastem želim biti farmaceut, zato što me to jako interesuje i lijepo mi je kad vidim kako oni to rade, jer oni pošteno rade”.

“Veterinar”. A zašto? “Zato da bih mogla spašavati životinje, one koje su bolesne”.

“Ja želim biti policajac kad odrastem. Šta ti se najviše sviđa u vezi s tim poslom? Paa, hvatanje lopova”.

“Želim biti kada odrastem doktorica zato što mi se to sviđa, zato što to radi i moja tetka”.

Organizatori su se potrudili da kroz zabavu djeci približe svijet odraslih: “Cilj i svrha ovog eventa jeste da se djeci od malih nogu kaže šta određeno zanimanje znači, kako ta osoba, šta u suštini ta osoba na svom poslu radi, da približimo to zanimanje”.

Iz Udruženja za podršku roditeljima i djeci “Budućnost” ističu da je važno pokazati im praktično sve ono što teoretski usvajaju u školi.

“Ovo je ipak nekako jedinstvena prilika da oni sve to vide, osjete, da vide u nekom prirodnom okruženju, stvarnom i uveliko mislim da pruža informacije djeci koje će im itekako kroz dalji razvoj i napredak, mislim biti njima odrednica za kasnije u životu”.

Pravovremena informiranost, već u najranijoj dobi je osnovni preduslov za kvalitetno obrazovanje i izbor budućeg zanimanja. Ova djeca imaju priliku dobiti ga kroz ovakve edukativne manifestacije. A uz to se i dobro zabave.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.