U BiH i Srbiji hapšenje osumnjičenih za ubistvo 20 ljudi

Vijesti 05. dec 201410:20 > 10:22
SIPA

U ranim jutranjim satima, po naredbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, istodobno na području dviju država provedena je policijska akcija u kojoj je lišeno slobode više osumnjičenih osoba, od čega deset u Bosni i Hercegovini i pet u Republici Srbiji, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Osobe koje su lišene slobode osumnjičene su za ratni zločin u Štrpcima i Višegradu, kada je iz voza na relaciji Beograd – Bar oteto i kasnije na području BiH ubijeno najmanje 20 žrtava, državljana Srbije i Crne Gore bošnjačke nacionalnosti, jedna osoba hrvatske nacionalnosti i jedna osoba afroazijskog porijekla.  

Osumnjičeni će tokom dana biti proslijeđeni  postupajućim tužiteljima koji će ispitati osumnjičene te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.  

Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije u ovom predmetu su formirali zajednički istražni tim koji je skoro godinu dana, intenzivno na području BiH i Srbije, u suradnji s policijskim agencijama dviju država, prikupljao dokaze o počiniteljima ovog stravičnog zločina koji je bio nerasvjetljen 19 godina.  

Među uhapšenima u Srbiji su i komandant interventne višegradske brigade Boban Inđić, brat haškog osuđenika Milana Lukića, Gojko Lukić, i komandant višegradske brigade Luka Dragićević. Za otmicu i ubistvo 19 putnika u Štrpcima za sada je odgovarao jedino Nebojša Ranisavljević iz Despotovca. On je 9. septembra 2002. godine presudom Višeg suda u Bijelom Polju, osuđen na 20 godina zatvora. Ranisavljević je bio pripadnik voda “Osvetnici” u sastavu interventne čete kojom je komandirao Inđić. Kako je sud u Bijelom Polju utvrdio, putnici su izvedeni iz voza, odvedeni u školu u Prelovu u višegradskoj općini, gdje su opljačkani i pretučeni, a zatim, odvedeni do napuštene kuće blizu Drine i ubijeni.

Među osumnjičenima ima visokorangiranih vojnih dužnosnika Vojske Republike Srpske iz tog perioda, kao i izravnih izvršitelja koji su sudjelovali u surovim mučenjima i kasnijim egzekucijama žrtava koje su nakon ubistva bačene u rijeku Drinu.  

Ova istraga primjer je dobre i efikasne suradnje između tužiteljstava dviju zemalja a na temelju Protokola o suradnji jer se radi o ratnom zločinu, gdje su počinjenje ratnog zločina, žrtve i svjedoci, na području dviju država.  

Glavni državni tužitelji Goran Salihović i Vladimir Vukčević istakli su da su izuzetno zadovoljni radom zajedničkog tima koji je uspio rasvijetliti zločin te na taj način donijeti nadu i pravdu obiteljima žrtava koje već dvije decenije tragaju za posmrtnim ostacima najbližih i pozivaju na otkrivanje i kažnjavanje počinitelja.  

Slobode u BIH su lišene osobe inicijala L.D. (1951), B.I. (1972), O.P. (1971), O.K. (1963), P.I. (1960), R.R. (1969), M.N. (1962), V.R. (1950), D.L. (1960) i N.P. (1963).

Postupajući po naredbama Suda BiH, pripadnici SIPA-e u okviru ove akcije izvršili su pretrese objekata na tri lokacije na području Višegrada s ciljem pronalska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, navodi se u saopćenju SIPA-e.