Priče o herojima: I Sarajevo ima svog Srđana Aleksića

Vijesti 27. jan 201518:34 > 19:33
N1

Cijeli region zna za Srđana Aleksića, mladića koji je spasio život sugrađaninu u Trebinju, zbog čega je ubijen. No, rijetki su oni koji znaju da je to isto, u okupiranom dijelu Sarajeva uradio i Goran Čengić. Samo je jedan od mnogih heroja građanske hrabrosti kojih ima BIH.

Goran Čengić bio je poznati sarajevski rukometaš. U ratu je pokušao spasiti komšiju, no obojicu je te ratne 1992 godine na Grbavici ubio Veselin Vlahović Batko.

​​Nevladina organizacija “Gariwo” posthumno je dodijelila priznanje Goranu Čengiću za građansku hrabrost. Sarajevo, grad u kojem se Goran rodio nikada mu se nije odužilo za ljudskost koju je pokazao.

Kako prolaze priče o humanizmu čovjeka u BiH, najbolje zna Štefica Galić. Nakon objavljivanja dokumentarnog filma o njenom pokojnom suprugu Neđi Galiću koji je u ratu spasio stotine Bošnjak bila je prinuđena napustiti rodni Ljubuški.

Slična iskustva prenose nam i u Centru za postkonfliktna istraživnja čija je misija promocija građanske hrabrosti i kroz dokumentarne priče.

Parlament BiH nikada nije odao počast onim koji su spasili “onog drugog”. Srđana Aleksić dobio je ulicu u Sarajevu. Štefica Galić život pun straha i šikaniranja većine.