Azinović za HRT o "Askeru": Jedna vrsta teambuildinga

Vijesti 16. feb 201814:06 > 14:24
N1

Koliko je Bosna i Hercegovina zapravo blizu ratnog konflikta zbog sve većih tenzija oko izbornog zakona u toj zemlji. Iz Sarajeva se na tu temu javio profesor Vlado Azinović s Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu, piše HRT.

Kako prenosi HRT,  Azinović je potvrdio je da se u blizini Tešnja u općini Usora, gdje je većinsko hrvatsko stanovništvo, već nekoliko godina postoji sportsko-rekreacijski centar koji se zove Jezero Jelen, prenosi HRT.

“Prostire se na 170 000 četvornih metara. Sadržava Park prirode, zoološki vrt, veliko jezero, adrenalinski i košarkaški park, teniske terene, nogometno igralište”, objasnio je.

Udruga Asker, koja je prošlih dana skrenula pozornost na svoje djelovanje, a sebe definira kao – udrugu za razvoj pozitivnih fizičkih, tjelesnih i moralnih osobina – boravila je ondje sa svojim članovima od 2 do 3 dana. Oni su sami snimili film koji su postavili na YouTube kako bi izvršili promidžbu svojih aktivnosti“, rekao je, piše HRT.

“Po mom sudu nije problem što se tu radilo, problem je kontekst u kojem se sve ovo događa. Problem je jednog polariziranog, nefunkcionalnog društva i jedne države koja je u jednom unutrašnjem hibridnom konfliktu od samog postizanja Daytonskog sporazuma”, istaknuo je.

Po mom sudu ovdje je riječ o jednoj vrsti teambuildinga. A ako gledate pažljivije film, vidjet ćete da su su ti dječaci od 7 do 17 godina organizirani u jednu vrstu vjerskog prozelitizma, vjerske poduke koja im se ovdje daje, i da je ostatak aktivnosti ograničen na ono što se događa vani. Ti dječaci nisu previše entuzijastični da zimi sudjeluju u tim aktivnostima. No, dobili su čokoladu i ćevape svaki su dan pa dosta nevoljko odrađivali te sportske aktivnosti koje su prikazane kao jedna vrsta vojne poduke iako nemaju oružje“, rekao je.

Mislim da moramo gledati kontekst u kojem se sve ovo događa. Asker je postavio svoj videouradak na YouTube samo nekoliko dana nakon što je kroz središte Banje Luke prodefilitala skupina koja sebe naziva i registrirana je kao “Srpska čast”. Ljudi koji su došli iz Srbije osnovali su svoj ogranak u BiH, prodefilirali centrom Banja Luke u crnim majicama, pa se presvukli u svečana odijela i otišli kao gosti u Parlament RS-a i pijuckali šamšpanjac sa zastupnicima i predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom. Nakon toga presvukli su se u maskirne uniforme, njima prodefilirali po Banjoj Luci, dijelili djeci humanitarne paketiće, družili se i otišli”, rekao je. “Tako su 1992. u Bjeljini upravo takve formacije, paravojne, Arkanove, koje su došle iz takvog miljea, polukriminalnog – ušle i odradile najprljaviji dio posla u bosansko-hercegovačkom ratu. Još su svježa sjećanja i onda današnje pojave moraju izazvati reakciju“, smatra.

“Kontekst u kojem se ovo događa dodatno je zakompliciran time što je izborna godina”, dodao je.

Originalni tekst pročitajte na linku OVDJE.