Memišević: Osobe sa invaliditetom su dio lokalne zajednice

Vijesti 24. feb 201509:43 > 09:44
N1

Okrugli stol o temi “Unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini“, održat će se 25. i 26. februara u organizaciji Saveza organizacija za pomoć osobama sa intelektualnim teškoćama FBiH – Sumero.

Učesnici i učesnice okruglog stola prvog dana će govoriti o temi “Održivost centara za osnaživanje u BiH / Novi modeli pružanja socijalne zaštite centara za osnaživanje u BiH“, dok će drugog dana govoriti o temi “Pravni okvir podrške za neovisan život osoba sa intelektualnim teškoćama u lokalnoj zajednici“. Tim povodom gost Novog Dana bio je  stručni konsultant Saveza Sumero dr. Haris Memišević.

Na pitanje postoji li u BiH jedinstven sistem resursa u socijalnom, pravnom i ekonomskom smislu kako bi se pružila potpuna inkluzija i bolji kvalitet života osoba sa invaliditetom, dr. Memišević je rekao: “Mi želimo da postignemo to kroz ovaj okrugli sto, da napravimo jedinstven sistem kojim će se unaprijediti sistem za osobe sa invaliditetom”.

Na pitanje gdje se treba usmjeriti, dr. Memišević je izjavio: “Ja bih se ovdje referirao na UN konvenciju koju je BiH potpisala i ratificirala i mislim da su tu navedene sve oblasti – od prava na posao, do prava na obrazovanje, pravo na pravno zastupanje, ali koje, nažalost, naša zemlja ne čini da bi se to implementiralo u praksi“.

Na pitanje da li se provodi u BiH UN kovencija o pravima osoba s invaliditetom, dr. Misirlić je rekao. “Provodi se sporadično i to nije sistemski uređeno već kroz projekte nevladinih organizacija“.

U Novom danu su pokazane fotografije nastanka Centara za osnaživanje i rehabilitaciju širom BiH. Na pitanje koliko su korisni, dr. Misirlić je rekao: “Ovo je vrlo značajna stvar zato što se ruše predrasude koje još uvijek, nažalost, dominiraju u BiH prema osobama sa invaliditetom i ovo služi da ljudi vide ono što oni mogu uraditi, a ne kroz njihove nedostatke. Mi nastojimo da izgradimo jedan moderan Centar u kojem ćemo vršiti pripremu korisnika da budu u lokalnoj zajednici, a tiču se elementarnih stvari, od kupovine, do kuhinje. Želimo pokazati da su osobe sa invaliditetom dio lokalne zajednice“.

N1

O predrasudama, dr. Misirlić je prokomentarisao: “Predrasude su brojne i na mnogim nivoima. Kada razgovarate sa općom populacijom, nećete naići na neke manifestne oblike i tu je postignut jedan napredak, ali predrasude su sada možda malo suptilnije. Nama je teže da pronađemo stambenu jedinicu za osobu sa poteškoćama, zato što se komšije plaše kakva će tu biti interakcija. Mi nastojimo kroz ovakve kampanje da utičemo na eliminaciju predrasuda“.

“U svakom slučaju, svako treba imati ulogu u tom procesu. Vi kao mediji treba da utičete na to, na predrasude u javnosti, političari trebaju više da se angažuju. To je pravi način da postignemo naš cilj – punu implementaciju UN konvencije i bolji kvalitet života za osobe sa invaliditetom“, dodao je.

O okruglom stolu je dodao: “Ciljna grupa su političari, iz razloga da se nova vlast obaveže da će dati doprinos rješavanju ovih problema. Tu će biti predstavnici ministarstava, stranaka i nadam se da će čuti problematiku osoba sa invaliditetom. Mi ćemo imati prezentaciju samozastupnika, osoba sa intelektualnim teškoćama koji će prenijeti svoja iskustva kako je živjeti s tim“.