Bodo Weber za N1: Iznenađujući je sadržaj odluke CIK-a

Vijesti 21. dec 201818:20 > 18:29
N1

Njemački stručnjak za Balkan, Bodo Weber za N1 je istakao da i ako dođe do formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini to će bit pod znakom upitnika sudova. Weber je ocijenio da odluka CIK-a počiva na političkoj odluci.

Weber je istakao da je upozoravao da će doći do institucionalne krize zbog neriješene odluke Ustavnog suda oko Izbornog zakona.

“Upozorio sam i očekivao da će doći do ozbiljne institucionalne krize zbog neriješene odluke Ustavnog suda oko Izbornog zakona, slučaj Ljubić. Sa odlukom CIK-a i reagovanjem političkih snaga i stim sporova u vezi oko formiranja vlasti to će se bojim se i obistiniti. Ako i dođe do formiranja vlasti bit će pod znakom upitnika sudova”, kategoričan je Weber.

Najvećeg blokatora formiranja vlasti u BiH teško je odrediti jer istakao je Weber mi smo u jednom prostoru u kojm nije predvidljivo ko će biti kočnica.

“Mi smo u jednom prostoru u kom nije predvidljivo ko će biti kočnica. Vidimo i da odluka CIK-a sa pet glasova, što nije čudno. Iznenađujući je sam sadržaj te odluke CIK-a. Neka vrsta kompromisa, ono što bi HDZ volio to je popis iz 2013., a formula 1+1+1 po ustavu FBiH što bi sarajevske stranke voljele. Pokušalo se ići nekim putem koji neće zadovoljiti ni jednu stranu”, istakao je.

Odluka CIK-a počiva na političkoj odluci, potcrtao je stručnjak za Balkan.

“Odluka CIK-a počiva na političkoj odluci. Na žalost otimanje Ustavnog suda od strane koalicije Čović-Dodik se ne može riješiti bez većeg angažmana međunarodne zajednice, što se na žalost nije desilo. Suštinskog angažmana u pravcu Ustavne reforme. Odluka nije mogla zadovoljiti ni jednu stranu i kako vidimo obje strane su najavile tužbe sudovima. Tu se pokazuje koliko je situacija u BiH komplikovana i da se ne može riješiti unutrašnjim snagama u BiH putem politiziranih sudova”, kategoričan je Weber.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.