Dvadeset učenika i 11 nastavnika srednje škole u Čelincu ostaju u izolaciji

Vijesti 10. mar 202016:57 > 17:01
N1

Prazne klupe u učionici gdje nastavu pohađaju učenici koji idu u isti razred u kojem je i zaražena srednjoškolka.

“Što se tiče odjeljenja koje je izolovano, čuli smo se s njima, dobro su”, kazala je Marija Trivanović Kukavica, direktorica Srednje škole u Čelincu

Ukupno dvadeset učenika ovog odjeljenja i 11 profesora redovne nastave ostaje u izolaciju i ne pokazuju nikakve simptome korona virusa.

“Trenutno njihovo zdravstveno stanje se prati. Kada je u pitanju zaražena djevojčica koliko je dana bila u školi? Po evidencijama iz odjeljenske knjige učenica je bila samo u ponedjeljak u školi”, pojasnila je direktorica.

Nakon što je otkrivena korona virus kod njenog oca, koji je sa prvozaraženim stigao iz Italije, učenica je testirana, ali je test bio negativan. Tek nakon pojave simptoma je ponovljen i utvrđeno je da je zaražena.

U Štabu za vanredne situacije opštine Čelinac imaju podatak da je oko hiljadu ljudi sa ovog područja zaposleno u Italiji.

“Primjetna je pojačana frekventnost takvih lica ovdje u Čelincu i evo apel prema njima da se jave telefonski nadležnom domu zdravlja po dolasku ovdje”, kazala je Dragana Kljajić, potparol Opštine Čelinac.

Svako lice koja dolazi iz Italije, Kine, Irana ili Južne Koreje obavezno je da se javi ljekaru, posebno ukoliko ima simptome poput kašlja, gušenja, temperature dužne su da prijave i osobe iz okruženja, u suprotnom biće krivično odgovorni.

“Ovo nije odgovornost prema samom sebi već i prema prijateljima, rodbini kao i cijeloj zajednici. Apsolutno sve te osobe treba telefonski da se jave epidemiološkoj službi gdje će dalje dobiti informacije kako dalje postupaju”, kazala je Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolest na UKC RS.

Sve osobe koje su u izolaciji pod kontrolom su inspektora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad