Selimbegović: Problem štampe je da internet trči prije nas

Vijesti 01. sep 201508:21 > 08:21
N1

Bh. dnevna novina Oslobođenje obilježava veliki jubilej – 72 godina postojanja. Prvi broj štampan je 30. augusta 1943. u semberskom selu Donja Trnova. Osnovan inicijativom partizana u Bosni i Hercegovini, ovaj dnevni list čuva ugled kvalitetnim i iskusnim novinarstvom.

Novina je preživjela užase rata, ali nikada nije prestala izlaziti i informisati javnost o dešavanjima u BiH i svijetu. Ovim povodom gošća u Novom danu bila je Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica Oslobođenja.

Selimbegović je istakla da Oslobođenje nema vremena za slavlje.

“Ima nekoliko godina kako smo se dogovorili da promijenimo način proslave. Dogovorili smo da na naš rođendan raspišemo konkurs za novinsku priču na kojem mogu učestvovati samo mladi autori”, rekla je gošća Novog dana i dodala da je 2014. na ovom konkursu učestvovalo više od 200 mladih autora iz BiH.

Govorila je o izdavanju dnevne štampe, nekad i sad…

“Novina je živa i mora se mijenjati svaki dan. Problem štampe je da internet trči prije nas. Sigurni smo da svaka jaka novina, analitična, sa jakim temama i provjerenim informacijama, sa ambicijom da čitatelj dobije potpunu informaciju, će preživjeti nova doba”.

Selimbegović smatra da je obaveza novina da imaju pozitivne priče ali i da izvještavaju o bitnim temama.

“Jučerašnje otvaranje dvije moderne etaže medicinskog bloka na KCUS-u je veoma pozitivan, ali i važan događaj za Sarajevo i BiH”, zaključila je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja.