Danas će biti podnesene 52 prijave protiv Kantonalne bolnice Zenica: Imena tri doktora se spominju u 80 posto prijava

Vijesti 21. sep 202310:39 0 komentara
N1

Udruženje Baby steps, koje se već godinama bori protiv korupcije u porodilištima, danas je podnijelo krivične prijave protiv ljekara zaposlenih u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Nakon višemjesečnog prikupljanja iskustava i ispovijesti porodilja, koje govore o brojnim krivičnim djelima u porodilištima, koja uključuju iznudu, korupciju, nesavjesno liječenje, korištenje službenog položaja, odlučili su se na ovakav korak.

”Prijava će biti podnijeta Kantonalnom Tužilaštvu ZDK. Ono što je ključno u svemu tome jeste što prijave sadrže imena i prezimena doktora i medicinskog osoblja. Konačno imamo izdvojena imena doktora, medicinskih sestri, babica, osoba koje iskorištavaju svoj položaj, vrše akušersko nasilje i imaju svoju ličnu korist putem korupcije, nekada čak i ugrožavajući živote djece i majki” navodi Amila Tatarević, predsjednica Udruženja Baby steps, i dodaje da je riječ o 52 ispovijesti:

”Vidi se šablon sličnih radnji. Neka imena se izdvajaju češće od drugih. Od ovih 52 iskustava izdvaja se nekoliko imena. Dva ili tri imena su prisutna u 80% slučajeva što ukazuje na jedan šablonski pristup, kontinuirano kršenje prava porodilja i kontinuiranu korupciju. Porepoznaju se jako slične priče. Nije isto kada čujete jednu porodilju, ili kad čujete istu priču od velikog broja porodilja, to je glasna i jasna poruka Tužilaštvu da ima itekako osnova da istraži te pojedince.”

Tatarević dodaje da i dalje imaju saradnju sa porodilištima, ali da stanje nije dobro:

”Mnogo je traumatičnih iskustava u svim porodilištima u državi. Ne možemo izdvojiti nijedno da je dobro ili bolje od drugih. Stanje je alarmantno. Ali ono što raduje jeste da imamo pozitivne odgovore od pojedinih porodilišta koji se žele uhvatiti u koštac sa ovim problemom.”

Samir Forić, profesor na Fakultetu političkih nauka, koji već godinu dana sarađuje sa Udruženjem Baby steps, ističe da je ova borba važna za cjelokupno društvo. Podnošenje prijava korak je naprijed, a sankcionisanje najbolji metod promjene.

”Prijava je okidač za koji često čujemo da nedostaje, jer nadležne institucije često kažu da nedostaju prijave. Sad smo taj korak upotpunili i očekujemo dalje reakcije. Želimo da skrenemo pažnju javnosti na sankcioniranje kao najbolji metod promjene ponašanja. Želimo promjenu ponašanja u društvu prema porodiljama. S druge strane, ovo je podrška svim onim porodiljama koje su prošle kroz ciklus negativnih iskustava, čiji je govor sistemski bio suzbijan i čija je šutnja uvijek bila očekivana i tražena. Tražimo da taj ciklus razbijemo ovakvim činovima”, rekao je Forić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!