Dugoočekivani pregovori BiH sa Frontexom zvanično su počeli: Šta će donijeti članstvo?

Vijesti 12. feb 202419:23 0 komentara
N1

Dugoočekivani pregovori BiH s Frontexom zvanično su i počeli. Nakon uspostavljanja operativne saradnje sa EUROPOL-om, ovaj sporazum je sljedeći važan korak za BiH u integraciji u zajednički evropski sigurnosni prostor. I najvažnije, jedan je od ključnih uslova za otvaranje pristupnih pregovora sa EU. Sporazum će ići u parlamentarnu proceduru, nakon usaglašavanja tehničkih detalja. I bh. i evropski pregovarački tim uvjereni da to neće potrajati.

Dugo su pojedini bh. lideri odbijali prijedlog EU, otjelovljen u sporazumu prema kojem bi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) pomagala bh. vlastima da suzbiju nezakonitu migraciju i prekogranični kriminal. Barem, deklarativno, prvi korak ka tome je napravljen. Pregovori o tekstu sporazuma su započeli, a BiH bi, nakon provođenja unutrašnjih procedura trebalo da postane dio zajedničke evropske granične bezbjednosti.

“Nakon uspostavljanja operativne saradnje sa EUROPOL-om, ovaj sporazum je naredni važan korak za BiH u integraciji u zajednički bezbjednosni prostor Evrope. To znači da će, nakon realizacije sporazuma, BiH imati mogućnost angažovanja evropskih policajaca na bh. granici radi bolje kontrole ilegalnih migracija kojima je BiH bila izložena, između ostalog, i zbog izostanka saradnje sa ovom evropskom agencijom. A treba podsjetiti da Granična policija već odavno vapi za većim brojem policajaca”, naveo je večeras ministar bezbjednosti BiH, Nenad Nešić.

Frontex, kao centar za aktivnosti granične kontrole na spoljnim granicama EU, dijeli obavještajne podatke i stručno znanje sa svim zemljama ne samo bloka, nego i sa susjednim zemljama koje su pogođene migracijskim trendovima i prekograničnim kriminalom. Ipak, sve je moglo mnogo ranije, ali nije, zbog političkih prepucavanja.

Detaljnije u priči Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!