Kadić: Nema operacija na UKC Tuzla, SDA kadar uništava UKC

Vijesti 08. maj 202409:51 0 komentara
UKC Tuzla

Na Univerzitskom kliničkom centru Tuzla ukinut je redovni program operacija. Tim povodom reagirao je Jasmin Kadić, predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke u Tuzlanskom kantonu.

– Već mjesecima upozoravamo da kadrovi SDA uništavaju UKC Tuzla, zbog čega su životi onkoloških ali i svih drugih teško oboljelih pacijenata na ivici. Najnoviji primjer je ugrožavanje operativnog programa na UKC Tuzla, te se posljednjih dana operacije vrše samo najhitnijim slučajevima. Uređaj za anesteziju nije u funkciji jer nisu obnovili njegovu verifikaciju. Prema dostupnim informacijama sa UKC Tuzla, opremu za operiranje imaju još samo za nekoliko dana – istakao je Kadić.

Naglasio je da je nedopustivo da rukovodstvo ove zdravstvene ustanove nije na vrijeme poduzelo potrebne radnje niti upozorilo javnost na situaciju, što implicira da su im fotelje i uhodane šeme na osnovu kojih ostvaruju lične i stranačke interese, važniji od pacijenata bez obzira na Hipokratovu zakletvu.

– Podsjećamo i da smo u nekoliko navrata upozoravali da su ingerencije Vlade FBiH, koja je po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti dužna imenovati organe uprave kliničkih centara, nezakonito prebačene na kantonalni nivo. O tome će u narednim danima odlučivati Ustavni sud. Pozivamo tužilaštva da ispitaju sukob interesa imenovanih rukovodilaca i njihov nesavjestan rad u UKC-u Tuzla – poručio je Kadić, saopćeno je iz Odjeljanja za odnose s javnošću Naše stranke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!