Mostarci ogorčeni devastacijom Saborne crkve: “Šta je iduće?”

Vijesti 07. dec 202218:41 5 komentara
N1

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru noćas je ponovo opljačkana, devastirana i pokidani su svi kablovi od električne energije. Zbog toga Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru više ne svijetli, neće se čuti zvona niti raditi satovi koji su bili simbol multietničkog Mostara. Građani su ogorčeni.

“Saborna crkva je kulturno-historijski spomenik kojim svi trebamo da se dičimo”, rekao je jedan od Mostaraca.

Svi osuđuju ovaj vandalski čin.

“Ne znam zašto se to dešava. Trebao bi neko da se pobrine za to”, kazala je Mostarka.

Gradski vijećnik Arman Zalihić osudio je isto ovaj čin i izrazio nadu da će MUP napokon početi raditi svoj posao i početi kažnjavati ova djela.

“Prije šest mjeseci oskrnavljeno je partizansko spomen groblje a do danas nisu nađeni počinitelji. Možemo se zapitati samo koji je idući spomenik kulture ili neka bogomolja u Mostaru”, rekao je Zalihić za N1.

i njegova stranka SDP oglasila se saopćenjem u kojem osuđuje ovaj incident.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović navela je kako je “zgrožena” te da “najoštrije osuđuje ovaj varvarski čin koji je izazvao opravdan strah i zabrinutost sveštenstva i cijele srpske zajednice u Mostaru”.

“Razbojnički napadi na imovinu SPC u Mostaru, poput ovog koji je nažalost samo jedan u nizu, evociraju teške uspomene na period tokom kojeg je Saborna crkva srušena, a lokalni Srbi masovno protjerani iz ovog grada. Pozivam nadležne organe da hitno rasvijetle ovaj slučaj, te da u najskorijem roku privedu pravdi i najoštrije kazne počinioce”, kazala je Cvijanović.

Devastirana Saborna crkva u Mostaru, sveštenstvo u suzama, strahuje za sigurnost

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare