Nermina boluje od opake bolesti sa stotinu lica, ali to nije njen najveći problem

Vijesti 29. mar 202419:48 1 komentar

Mart se obilježava kao mjesec borbe protiv multiplog mijeloma. Da je u Bosni i Hercegovini na stotine pacijenata koji se bore, znamo samo na osnovu podataka udruženja, jer službenog registra nema. U dugom nizu problema, ovo čak i nije najveći.

Nermina Planinčić liječi se od multiplog mijeloma. Radi se o opakoj bolesti koja se u početku javlja sa simptomima koje bi većina ignorisala, poput prehlade ili kostobolje. No, da je riječ o oboljenju sa stotinu lica o kojem se mora više govoriti, dokaz je i ona.

“Na slučajnoj kontroli je ustanovljeno da se radi o paraproteinima u krvi koji ništa ne znače, dolazite povremeno, pratite. Ja nisam imala niti jedan simptom poput bolova u kostima i sličnoga”, priča Planinčić.

Od tada, prošla je transplantaciju, no bolest se vratila. I baš tu nastaje najveći problem kojeg Nermina dijeli sa stotinama pacijenata u Bosni i Hercegovini.

“Imam potrebu za drugom linijom liječenja, koje nema ovdje i nije registrovana. Pacijenti se ovdje suočavaju s tim da je problem i prva linija liječenja koja se nalazi na listi, međutim, nema ih i ne mogu se nabaviti, nema ih ni u kliničkim centrima. Zemlje u okruženju, poput Hrvatske, Srbije, Crne Gore, imaju ovaj lijek. Neizmjerna je podrška države. Ja radim već 30 godina, znači ja već 30 godina ulažem u svoje zdravstveno osiguranje i mislim da zaista imam pravo da zahtijevam…”

A zahtijeva i Udruženje ‘Mijelom u BiH’. Traže registar oboljelih u državi, potom od Vlade Federacije da osigura adekvatna sredstva za lijekove, a od nadležnog ministarstva da revidira liste lijekova, što nije učinjeno čak od 2019. godine.

“Mi ne pričamo o tome da mi nemamo stručnjake, ne pričamo o tome da nemamo hematologe koji savršeno rade svoj posao, ali su i njima ruke svezane. Oni jednostavno nemaju priliku da daju adekvatnu terapiju svojim pacijentima, jer Fond nije odobrio ta sredstva. Mi jako teško dolazimo do odgovora, mnogo upita, mnogo zahtjeva smo poslali i ka fondovima i ka ministarstvima nadležnim za ovu problematiku, jako rijetko dobijemo odgovore ili bilo kakva obećanja”, kaže Emina Merdžanović, članica Udruženja Mijelom u BiH.

N1 je dobio odgovor Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine. Poručuju – započeli su aktivnosti za revidiranje liste lijekova Fonda solidarnosti, prvi put nakon skoro pet godina. Koliko će to značiti, ali i koliko već kasnimo, naglašava nam i struka:

“Mi od Fonda imamo obezbjeđenu prvu liniju terapije za multupli mijelom i to je limitirano određenim brojem. Ne mogu reći na osnovu čega je broj kao takav postavljen i svim bolesnicima nisu obezbjeđena dva lijeka. Za drugu liniju terapije – mi radimo linijom liječenja iz prethodnog milenija. Nemamo mogućnost da liječimo kao što regija liječi”, otkriva Lejla Ibričević – Balić, šefica Klinike za hematologiju KCUS-a.

Dok regija liječi – oboljeli u Bosni i Hercegovini pitaju – koliko košta njihov život? Usprkos svemu, ustrajni su u skretanju pažnje na ovaj, drugi po redu najčešći karcinom krvi, koji se manifestuje tiho i sa opštom slikom.

“Može se javiti kada se ošteti bubreg, može se javiti kada neko ima bolove u kostima za koje pogrešno shvati da su to bolovi koji se javljaju s godinama, sa nekim starim povredama, s bolovima u zglobovima. To, u principu, može biti prvi znak da neko ima malignu bolest koštane srži”, pojašnjava Ibričević – Balić.

Stoga – važno je da se ne kasni. Ni građani s preventivnim pregledima, ni oni koji su plaćeni da djeluju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare