BBC: Veliki uspjeh NATO-a, ovo će razbjesniti Putina

Sputnik/Alexander Scherbak/Pool via REUTERS

Prije nego što su mnogi očekivali, samit NATO-a u Madridu je postigao rani uspjeh. Ovo će dodatno razbjesniti Rusiju i Putina, navodi se u analizi BBC-a.

U glavnom gradu Španije postignut je sporazum između Turske, Finske i Švedske prema kojem se ukida veto na ulazak ovih nordijskih zemalja u Alijansu.

Kako je javio BBC, upravo je otvoren put za Finsku i Švedsku da se pridruže 30-članom zapadnom vojnom savezu nakon što je Turska odustala od svojih prigovora.

Do sporazuma je došlo nakon što su ministri vanjskih poslova Švedske, Finske i Turske, uz posredovanje generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, potpisali zajednički sigurnosni pakt koji se bavi zabrinutošću Ankare.

Turska se ranije protivila pridruživanju dviju nordijskih zemalja NATO-u s obrazloženjem da daju utočište kurdskoj PKK, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

“Pridruživanje ove dvije moderne skandinavske demokratije u Atlantski savez dodatno će izolirati – i razbjesniti – Kremlj, koji NATO ne vidi kao odbrambenu organizaciju, već kao agresivnu”, stoji u analizi BBC-a.

Podsjećamo, Andrej Klimov, šef komisije Savjeta Federacije za zaštitu državnog suvereniteta Rusije, izjavio je danas kako je njegova zemlja toliko moćna vojna i politička sila da ove države (Švedska i Finska) nemaju nikakav značaj u globalnom strateškom smislu.

U prvoj reakciji nekog ruskog dužnosnika, dodao je kako učešće sjevernih susjeda Moskve u alijansi „neće poboljšati“. Istovremeno, i Švedska i Finska su imale određene koristi od svoje neutralnosti, a sa jačanjem vojne infrastrukture na njihovoj teritoriji, “napravit će probleme sami sebi”, zaključio je Klimov.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad