Zašto je brana Nova Kahovka toliko važna?

Svijet 06. jun 202309:01 3 komentara
Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Brana Nova Kahovka, koja je jutros uništena, prelazi preko ogromne ukrajinske rijeke Dnjipro, zadržavajući iza sebe veliki rezervoar vode. Sama brana visoka je 30 metara i široka stotine metara. Izgrađena je 1956. godine kao dio hidroelektrane Nova Kahovka.

Veliki rezervoar drži otprilike isti volumen vode kao Veliko slano jezero u Uti. Pucanje brane moglo bi poslati zid vode koji bi poplavio naselja ispod nje, uključujući Herson, koji su ukrajinske snage oslobodile krajem 2022. godine.

Voda iz rezervoara opskrbljuje Krimski poluotok na jugu – koji je Rusija anektirala 2014. godine – kao i nuklearnu elektranu Zaporižja – najveću u Europi – na sjeveru.

Također pomaže u pogonu hidroelektrane Nova Kahovka. Uništenje brane dodatno bi pogoršalo trenutne energetske probleme Ukrajine, nakon što je Rusija ranije ove godine tjednima ciljala ključnu energetsku infrastrukturu. Također bi uništilo sustav kanala koji navodnjava veliki dio južne Ukrajine, uključujući Krim.

Ukrajinski mnistar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na društvenim mrežama komentirao je uništenje brane Nova Kahovka, koje je nazvao “najvećom tehnološkom katastrofom u Europi u više desetljeća”.

“Rusija je uništila branu Kahovka i tako Europi nanijela vjerojatno najveću tehnološku katastrofu u više desetljeća. Ugrožene su tisuće civila. Ovo je težak ratni zločin. Jedini način da zaustavimo Rusiju, najvećeg terorista 21. stoljeća, je da ju potpuno izbacimo iz Ukrajine”, objavio je ukrajinski šef diplomacije.