Referendumsko pitanje u Novom Sarajevu: Dvorana Goran Čengić

Vijesti 09. okt 201709:08 > 09:25
N1

Naša stranka, Socijaldemokratska partija BiH, Demokratska fronta i Građanski savez uputili su prema Opštinskom vijeću Opštine Novo Sarajevo, Prijedlog odluke o raspisivanju referenduma za preimenovanje naziva Sportske dvorane „Novo Sarajevo“ u Sportsku dvoranu „Goran Čengić“.

Prethodno, ovo pitanje mora biti uvršteno na dnevni red, o čemu će se odlučivati sutra u 16 sati.
Ispred dvorane “Novo Sarajevo” u program N1 javila se Barbara Peleš-Stroil, vijećnica Naše Stranke u Općinskom Vijeću Novo Sarajevo.

Da li će do referenduma doći ovist će o vijećnika koji moraju odlučiti o tome da li su za održavanje referenduma.

Peleš-Stroil je kazala da će 10 predstavnika političkih partija donijeti odluku.

“Nadamo se da će se i ova tačka uvrstiti na dnevni red”, kazala je.

“Mislim da je sva ova priča vezana za dvoranu Goran Čengić otišla van granica općine i grada. Van lokalne zajednice. Veliki je pritisak javnosti. Ova priča ide od 2008. godine, i vrijeme je da dobije epilog i da dvorana dobije ime Goran Čengić”, izjavila je.

Spomenula je i obećanje načelnika općine Novo Sarajevo porodici Gorana Čengića, da će dvorana nositi ime po rukometašu i humanisti.

“Građani su razočarani odlukom da se dvorana zove Novo Sarajevo. Provučeno je tako, takva je odluka. Postoji obećanje, procedura i sve što je upućivalo da se zove tako”, kazala je u Novom danu na N1.

Pitanje na koje bi građani trebali odgovoriti je: “Da li ste saglasni s tim da se Sportska dvorana ‘Novo Sarajevo’ preimenuje u Sportsku dvoranu ‘Goran Čengić’?” Predviđeni datum održavanja referenduma je 26. novembar 2017.

“Očekivanja su da se danas to stavi na dnevni red, da prođe sjednicu Općinskog vijeća. Onda opštinska komisija sprema izbore za referendum. To je proces koji treba dobro pripremiti, a ako ima volje – možemo ga održati”, kazala je u javljanju Barbara Peleš-Stroil, vijećnica Naše stranke u OV Novo Sarajevo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.