Završne riječi na suđenju za pokušaj ubistva Kovačevića, Čolić negirao krivicu

Vijesti 09. jul 201918:14 > 19:31
N1

U Okružnom sudu u Banjaluci održane su završne riječi u slučaju pokušaja ubistva novinara BN-a i Gerila Info Vladimira Kovačevića. Njega su po optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka , u avgustu prošle godine, napala dva maskirana muškarca i to metalnim teleskopskim palicama. Jedan od njih koji je dostupan pravosuđu Marko Čolić i danas je negirao krivicu, te kao i njegov advokat zatražio oslobađajuću presudu.

Sa lisicama na rukama, i uz širok osmijeh, Marko Čolić stigao je u sudnicu.

Bokser, poznat pod nadimkom Roda, suočava se sa potenciajlnih 10 godina kazne zatvora, zbog optužbi da je 26.avgusta 2018.godine učestvovao u pokušaju ubistva novinara Vladimira Kovačevića.

Tužilac Tatjana Ninković u završnoj riječi od oko 10 minuta, apostrofirala je da je optužnica dokazana, da je oštećeni Vladimir Kovačević prepoznao je osumničenog Čolića, čiji je, utvrđeno je istragom, DNK trag pronađen na predmetnoj palici.

N1

“Tužilaštvo je tokom postupka nesporno dokazalo da je optuženi Čolić Marko počinio kriviččno djelo koje mu se stavlja na teret – ubistvo u pokušaju”, kazala je Ninković.

Za Tužilaštvo su neutemeljena objašnjenja osumnjičenog, otkud njegov DNK trag na palici kojom je izvršen napad.

“Optuženi je naveo da je njegov DNK trag na predmetnoj teleskop palici mogao nastati i na taj način što je on radeći kao obezbjeđenje u kafani Balkan u Banjaluci od gostiju lokala na ulasku oduzimao takve premete”, dodala je Ninković.

Punomoćnik oštećenog Kovačevića, pitao je i za motive brutalnog napada, što je posebno značajno za medijsku zajednicu.

Advokat odbrane u podužoj završnoj riječi negirao je optužnicu u cjelosti, posebno navode o dogovoru Čolića i drugooptuženog Nedeljka Dukića, koji je u bjekstvu.

N1

“Malo je čudno to u optužnici napisano, ali evo jer postoji osnovana sumnja da su zajedno i po prethodnom dogovoru, dana… Čolić Marko sa Dukić Nedeljkom… Vidjeli smo koji su dokazi predočeni tokom glavnog pretresa, ni iz jednog jedinog dokaza ne može se izvući bilo kakva veza između Dukić Nedeljka i Čolić Marka”, kazao je Gordan Jovišević, advokat odbrane.

Odbrana navodi i da na palici postoje 4 DNK traga, od kojih Tužilaštvo ne zna čija su ostala tri.

Advokat Jovišević proziva i policiju za nezakonitost dokaza, tvrdi da je palica deponovana u vreću, te umjesto evidens trakom, “zaheftana” heftaricom.

Optuženi Čolić, pročitao je svoju završnu riječ, negirajući krivicu.

“Apsurdni su mi navodi Tužilaštva da sam ja navodni izvršilac ovog djela. Meni je lično žao, i pored svih epiteta koje su mi davale novine, žao mi je gospodina Kovačevića zbog toga što mu se desilo, ali osuda nevine osobe bi bio sramotan čin”, kazao je Čolić.

Suđenje za pokušaj ubistva novinara Vladimira Kovačevića počelo je u februaru ove godine. Izricanje presude očekuje se u petak, 12.jula.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad