Vlada FBiH: Prihvaćene preporuke Evropske komisije

Vijesti 27. jul 201513:29 > 13:39
Fena

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila je danas na sjednici preporuke Evropske komisije, a tekst agende do danas nije bio poznat građanima, niti zastupnicima u organima zakonodavne vlasti u BiH.

Preporuke se odnose na oblasti bankarstva, osiguranja i drugih finansijskih usluga, prava privrednih društava, računovodstva i revizije, javnih nabavki i koncesija, prava intelektualnog, industrijskog i trgovinskog vlasnštva, prava poslovnog nastana (sloboda registracije sjedišta poslovanja) i slobode pružanja usluga konkurencije, kao i državne pomoći javnih preduzeća.

Ove preporuke su razmatrane i na sedmom sastanku tehničkih konsultacija Radne grupe za unutrašnje tržište i konkurenciju između EU i Bosne i Hercegovine, koji je održan 10. juna 2015. godine u Mostaru, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Federalna ministarstva finansija, pravde, energije, rudarstva i industrije, te razvoja poduzetništva i obrta, agencije za bankarstvo i za nadzor osiguranja FBiH, komisije za koncesije i za vrijednosne papire FBiH i Federalna uprava za inspekcijske poslove, u čijem su djelokrugu ove oblasti, zaduženi su da u razumnom roku poduzmu sve neophodne aktivnosti na ispunjenju obaveza preuzetih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

Nadležni federalni organi su obavezani da do 15. septembra 2015. godine dostave dodatna pojašnjenja i informacije o pitanjima koje zahtijeva Evropska komisija.

Sva federalna ministarstva su, s obzirom na sveprožimajući djelokrug Direktive o uslugama 2006/123/EZ, zadužena da izvijeste Evropsku komisiju o trenutnoj usklađenosti propisa sa tom direktivom i donesu plan aktivnosti na njihovoj harmonizaciji do 15. septembra ove godine.