Četvrta godišnjica od ubistva banjalučkog biznismena Slaviše Krunića

Vijesti 22. apr 202312:44 1 komentar
N1

Tačno je četiri godine od ubistva banjalučkog biznismena Slaviše Krunića na kojeg je, na današnji dan, pucano iz zasjede ispred imanja njegove porodice u blizini Banjaluke. Iako postoji presuda za ovo ubistvo, donesena pred Okružnim sudom u Banjaluci, motiv kao i nalogodavac, do danas nisu otkriveni.

Podsjetimo, Krunića su napadači 22. aprila nešto prije ponoći dočekali pred vikendicom u naselju Glamočani te na njega pucali iz automatskog oružja. Tjelohranitelj Žarko Pavlović, koji je bio s njim u vozilu je poginuo na licu mjesta, a Krunić je zadobio povrede od kojih je preminuo na putu do bolnice. Na džip u kojem su se nalazili ispaljeno je najmanje 36 hitaca.

U razmjeni vatre ubijen je i Željko Kovačević koji je imao deblji kriminalni dosije.

Krunićev otac: Izgubiti dijete je najveća tragedija

Četiri godine poslije Dragomir Krunić, otac ubijenog biznismena sa jednakom tugom obilazi sinovljev grob i kaže – izgubiti dijete najveća je tragedija i tuga koju čovjek može doživjeti.

„I poslije četiri godine je žalost teška, ali je još teže što se ništa na tome nije uradilo. Ne mogu reći da pravosuđe nije uradilo svoj posao, ali po ostalom da se zaključiti da su naručioci Slavišinog ubistva dobro pokriveni, a pokriti ih može samo vlast i država. Ja nisam ovo pričao na komemoraciji moga Slaviše, nego sam rekao obratno, dočim vidim da sam pogriješio i da sam se u tu tadašnju moju izjavu debelo razočarao“, rekao je Dragomir Krunić.

N1

Kaže to što nema odgovora o naručiocu ubistva i motivima ni četiri godine poslije, jasan je dokaz da se ništa na zatvaranju tih pitanja nije ni uradilo.

„Sami ste svjedoci da se kod pojedinih ubistava za 24 sata riješi i ubistvo i naručilac i sve živo, dočim u ovom slučaju nije tako što mene ne može niko razuvjeriti nego da je naručilac Slavišinog ubistva veoma dobro zaštićen“, rekao je on.

Izvršioci osuđeni na ukupno 60 godina zatvora

Izvršioci ovog zločina osuđeni su na ukupno 60 godina zatvora za krivično djelo ubistvo koje su, prema prethodnom dogovoru organizovali i izveli 22. aprila 2019.

Benedi Đukanović koji se predao nakon 52 dana potrage osuđen je na 40 godina. Rodoljub Gajić, čije hapšenje je izazvalo najveći šok, budući da je radio za ubijenog Krunića, osuđen je na 20 godina. Emilio Baldo koji je uhapšen u večeri ubistva na kraju je oslobođen, zbog nedostatka dokaza. U obrazloženju presude je navedeno da je na mjestu zločina pronađen DNK koji pripada većem broju osoba, a da se nijedan nije mogao dovesti u vezu sa Baldom, kao i snimci sa nadzornih kamera i SIM kartica.

Presudom koja je izrečena 15. jula prošle godine osuđeni Đukanović i Gajić su presudom obavezni su platiti 100.000 maraka odštete porodici ubijenog Krunića, kao i troškove suđenja u iznosu od 26.000 KM.

Optužnica je Đukanovića i Balda teretila da su zajedno sa Kovačevićem organizovali i pripremili ubistvo. Gajića je tužilaštvo teretilo za pomaganje, jer je Kovačeviću odao informacije o kretanju svog poslodavca i obezbjeđenju u zamjenu za oprost duga.

Slaviša Krunić je bio vlasnik kompanija “Sector Security”, “Žitopeka”, “Žitoprodukt”, “Sector ADS” i “Sector ZOS”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare