Sutra protesti u Jablanici: Žene trpe mobing zbog egzistencije, svi smo mi Enisa

Vijesti 08. aug 202308:59 0 komentara

U cilju podrške sugrađanki Enisi Klepo koja je žrtva nasilja poslodavca kojem je tražila zarađenu platu, za sutra su najavljeni mirni protesti u Jablanici. Za N1 su govorile članice udruženja koje organiziraju proteste: Edisa Demić, direktorica udruženja Dignitet i Aldijana Trbonja-Tule iz Inicijative građanke i građani Mostar.

Podršku Enisi dalo je šest uduženja iz Sarajeva, Konjica, Jablanice, Mostara. Kažu da su spremni da daju podršku Enisi i svim radnicima koji imaju slične probleme i diskriminaciju na radu.

“Mi smo se vrlo brzo organizirali da pošaljemo poruku da smo svi mi Enisa i da nije sama. Ženski glas i glas građana treba da bude ujedinjen u traženju pravde i podrške za Enisu. Ovo je neviđeni čin da poslodavac ispolji silu prema djevojci koja traži plaću. Ovo je poziv cijelom društvu da vidimo u kakvom se stanju nalazimo. Enisa je hrabra djevojka koja je sve rekla i pristala da se slika i da javno progovori. Isto tako, za sve one koji nemaju hrabrost da prijave nasilje da imaju podršku i tlačitelji i počinioci ovih djela moraju biti procesuirani. Nasilje neće biti tolerisano i mora biti sankcionisano, jer svi mi zaslužujemo sigurno porodično i radno okruženje”, kaže Demić.

“Radnici su prepušteni sami sebi”

Dodala je i da su svakodnevno u kontaktu sa Enisom te kako jej podrška mnogo znači.

“Od samog početka smo u kontaktu i poslala nam je forografije nekoliko dana poslije. Još gore joj izgleda lice i u deformitetu je. Puno joj znači ova podrška. Ona je pristala da se fotografija podijeli i dostupna je i zahvalna na ovoj podršci. Ovo je ključan momenat da se uradi jedan veliki pritisak da joj pomognemo i drugima koji su u sličnim siutacijama”, objašnjava Demić.

“Žene trpe mobing zbog egzistencije”

Istakla je da su žene izložene mobingu i da kroz rad udruženja svjedoče ovakvim situacijama. Cilj im je da ohrabre žene i da progovore o tome kako bi im pomogli.

Dvadesetosmogodišnjakinja pretučena u Hotelu “Jablanica”

“Mobing je sveprisutan i Enisa je kazala da je oguglala na uvrede i da se podrazumijevalo da joj se govori da je nesposobna, ali se nije nadala da će doživjeti i fizičko nasilje. Mi radimo sa ženama koje se suočavaju sa sličnim pritiscima, šta ako ostane u drugom stanju, manje su plaćene od muškaraca, dječiji doplatak koji nije ujednačen u FBiH. Žene su uistinu u jako lošoj pozicij i borba za egzistenciju ih tjera da pređu preko omalovažavanja. Mnoge obolijevaju i imaju razne bolesti, mentalno zdravlje je ugroženo, dijabetes dobijaju. Mi ih osnažujemo da kažu ne i da se supotstave”, kaže.

Alidjana Trbonja – Tule, sidikalna aktivistikinja i članica Inicijative građanke i građani Mostar kažeda bi Zakon o radu trebalo mijenjati.

“Zakon o radu bi trebalo mijenjati. Ovakav kakav jeste ne ide na ruku radnicima već poslodavcima. Postoje neke odredbe u ovom Zakonu u radu i mogu se primjenjivati, a koje se odnose na diskriminaciji radnika, ali se ne primijenjuje. Osim zakona, tu su i inspekcije rada, institucije koje trebaju da štite radnike kao i sindikati. Sad je pitanje od svega nabrojanog šta je u stvarnosti u praksi i koliko se poštuju prava. Sindikalno udruživanje je jedan od najboljih načina zaštite radničkih prava. Kada smo spremali proteste u Jablanici, spomenuli smo koje su to institucije koje mogu da pomognu. Zavod za besplatnu pravnu pomoć u HNK je odlukom formiran 2013. a nikada nije počeo da radi i mislim da bi mogli dati podršlu radnicima kojima se krše prava”, zaključila je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!