Kina otvara antisubvencijsku istragu o uvozu mliječnih proizvoda iz EU kao odgovor na tarife za električna vozila

Ekonomija 21. aug 202416:23 0 komentara
N1

Kina je u srijedu pokrenula antisubvencijsku istragu o uvozu mliječnih proizvoda iz Europske unije, dižići tenzije s blokom dan nakon što je Brisel objavio revidirani tarifni plan za kineska električna vozila.

EU je u utorak revidirala svoje predložene tarife na uvoz kineskih električnih vozila na 36,3 posto sa prvobitno planiranih tarifa od 37,6 posto, ali nije uspjela da ih u potpunosti odbaci, kao što je Peking tražio.

Revizija je izazvala ukor kineskog ministarstva trgovine, koje je u odgovoru reklo da se “čvrsto protivi i da je veoma zabrinuto” zbog odluka Brisela, te je obećalo da će poduzeti sve potrebne mjere da zaštiti kineske firme.

Anti-subvenciona istraga o mljekarstvu koju je kinesko ministarstvo trgovine objavilo u srijedu, posljednja u nizu ovogodišnjih kineskih istraga o poljoprivrednim proizvodima EU, fokusirat će se na različite vrste sireva, mlijeka i namaza.

Kina će ispitati 20 shema subvencija iz cijelog bloka, posebno one iz Austrije, Belgije, Hrvatske, Češke, Finske, Italije, Irske i Rumunije, navodi se u saopćenju.

Glasnogovornik Europske komisije Olof Gill rekao je da će blok “čvrsto braniti interese mliječne industrije EU i Zajedničke poljoprivredne politike, te intervenisati po potrebi kako bi osigurao da istraga bude u potpunosti u skladu s relevantnim pravilima Svjetske trgovinske organizacije”, prenosi Reuters.

Europska asocijacija za mljekarstvo je u međuvremenu saopćila da je uvjerena da su subvencije EU za farme kompatibilne s pravilima Svjetske trgovinske organizacije i da će nastojati da razjasni “mliječni dio prilično složenih trgovinskih odnosa između Kine i EU”.

Od zemalja EU koje su na popisu kineskog ministarstva trgovine, Irska je daleko najveći izvoznik mliječnih proizvoda u Kinu, nakon što je prošle godine prodala robu u vrijednosti od 461 milion dolara toj azijskoj zemlji.

Francusko tijelo za sektor mlijeka i mliječnih proizvoda CNIEL je saopćilo da je Francuska također dio kineske istrage, dodajući da je ta zemlja drugi po veličini kineski dobavljač kajmaka nakon Novog Zelanda.

EU je bila drugi najveći izvor mliječnih proizvoda u Kini s najmanje 36 posto ukupne vrijednosti uvoza u 2023., iza samo Novog Zelanda, navodi se u podacima kineske carine.

EU je izvezla 1,7 milijardi eura mliječnih proizvoda u Kinu 2023., što je manje u odnosu na 2 milijarde u 2022., prema podacima Generalnog direktorata Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, koji se poziva na Eurostat.

Kina je već u junu pokrenula antidampinšku istragu o uvozu svinjskog mesa iz EU, koja uglavnom pogađa Španiju, Holandiju i Dansku, nakon antidampinške istrage o rakiji iz EU objavljene u januaru, a koja se gotovo isključivo odnosila na Francusku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!