Karić pozvana da prisustvuje molitvenom doručku u Washingtonu

Vijesti 26. dec 202209:16 2 komentara

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva komentarisala je za N1 brojne teme, od službenih posjeta i potpisanih Memoranduma o saradnji sa glavnim evropskim i svjetskim gradovima, dočeku Nove godine, budžetu Grada, te planovima za narednu godinu.

Komentarišući potpisane Memorandume o saradnji sa glavnim evropskim i svjetskim gradovima, istaknula je da je jako važno da Sarajevo što više i jače vraćamo na mapu evropskih prijestonica.

“Jako je važno širiti tu saradnju na gradove sa kojima smo zaboravili. Kada sam imala sastanak sa gradonačelnicom Parisa, tada sam dobila informaciju da više od 20 godina nije došlo do zvanične bilaterale između gradonačelnika Sarajeva i Pariza. Nešto slično je i sa Rimom”, rekla je Karić.

Sa gradonačelnikom Rima potpisan je sporazum o saradnji, dodala je ona, i najavila da će gradonačelnica Pariza u februaru posjetiti Sarajevo.

Gradonačelnica Sarajeva dobila je i poziv za molitveni doručak.

“U prvoj sedmici februara idem u Washington i to je zaista posebna čast. Sigurna sam da ću sa gradonačelnicom Washinghtona imati bileteralni sastanak i da ćemo dogovoriti saradnju”, kazala je Karić.

Kako je završila komunikacija između nje i Ambasade Ruske Federacije, upitali smo je.

“Ruska ambasada je na jedan vrlo ružan način komentarisala moj sastanak sa Kličkom. Smatram da je to neprimjereno i zato sam odgovorila. Jedina istina je da je Ukrajina brutalno napadnuta od Rusije. Stradaju djeca i civili, to nisu evropske vrijednosti. Na to ne smijemo šutiti”, navela je Karić.

Podsjetila je i da Grad Sarajevo ima mali budžet, te da su budžeti sarajevskih opština dvostruko ili trostruko veći od Grada Sarajeva.

“Ja ću se boriti da imamo veći budžet i za veća ovlašćenja. Rebalansom budžeta smo predvidjeli izuzetno važne stvari za naše sugrađane. Posebno bi izdvojila nabavku ulutrazvučnog aparata koji je važan jer ide na odjela ginekologije i akušerstva“, kazala je Karić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare