Krišto sa Golobom o putu BiH ka EU: “Reforme znače i izmjene izbornog zakona”

Vijesti 13. mar 202312:34 3 komentara
N1

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto je izrazila zahvalnost sto je Robert Golob, premijer Slovenije u prvu službenu posjetu došao u BiH. Posebno se zahvalila na svemu što je Slovenija učila za dobijanje kandidatskog statusa BiH. Zahvalila se i na pružanju tehničke pomoći.

“Imamo tradicionalne dobre odnose u svim segmentima. Slovenija je među tri ulagača u BiH. Želim mu se zahvaliti na svemu što Slovenija na euroatlanskom putu BiH. Taj signal i kandidatski status je poruka da je mjesto BiH u evropskoj porodici”, rekla je Krišto.

Krišto je dodala da je Vijeće ministara napravilo korake na reformi javne uprave, unutrašnjem tržištu i slično.

“Gospodina Goloba sam informisala već o tome da su koraci i fokus Vijeća ministara BiH upravo na ovim evropskim integracijama te da je Vijeće napravilo određene korake kada je u pitanju reforma javne uprave, unutarnje tržište, konkurentnost infrastrukturnih projekata i ostalo što je bitno za funkcioniranje pododbora između BiH i EU u skladu sa Sporazumom o pridruživanju. Ono na šta mi također u BiH trebamo obratiti pažnju jeste da radimo na unutarpolitičkim dijalogu i političkim prilikama budući da je BiH po Ustavu država tri konstitutivna naroda. Naša obaveza je napraviti ograničene promjene Ustava BiH i cjelokupnu izmjenu izbornog zakonodavstva na principima konstitutivne ravnopravnosti sva tri naroda. Time bi napravili pretpostavke da otklonimo ona pitanja koja opterećuju naš evropski put”, kazala je.

Dalje je naglasila da je u fokusu regionalna saradnja.

“Želimo osnaživati regionalnu saradnju, izgrađivanje dobrosusjedskih odnosa kroz već postojeće inicijative, kroz izgradnju mira, poštovanje suvereniteta”, poručila je Krišto.

Na pitanje novinara iz Slovenije kako komentariše zakon o kleveti u Republici Srpskoj, Krišto nije imala mnogo reći.

“Ne bih se referirala na ono što su nadležnosti drugih institucija, one imaju pravo donositi propise iz svoje nadležnosti ustavne, ali svakako postoje korektivni čimbenici i zakonodavne i izvršne vlasti koje na koncu i kažu svoju riječ o takvim stvarima”, zaključila je Krišto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare