Ministrica obrazovanja FBiH: Ideja je da zaštitari budu u dvorištima škola

Vijesti 23. jun 202311:16 0 komentara

Jasna Duraković, federalna ministrica obrazovanja izrazila je nadu da će bezbjednosna situacija u školama biti bolja početkom nove školske godine. U razgovoru za N1 je govorila o setu hitnih mjera koje su donijeli proteklih dana.

“U cilju nam je bilo kreirati set hitnih mjera – uključiti adekvatne ljude i postupati u hitnom akcionom planu. Krajnje je vrijeme da se prestanemo baviti posljedicama i da evo preventivno djelujemo. Ovo nije problem koji se nedavno desio nego se razvija godinama”, kazala je Duraković.

Pitanjem sigurnosne situacije u obrazovanju se moramo baviti, ističe ministrica, a ne samo konstatirati nezadovoljstva, nego poduzeti korake.

“Set zaključaka koje je donijela Vlada FBiH, obavezuje sve te ljude i kantonalne vlade, da hitno postupe i djeluju u skladu sa propisanim zaključcima, da delegiraju kandidate iz resornih ministarstava za obrazovanje, zatim druge stručne osobe koji će se baviti rješavanjem ili kreiranjem plana prevencije sprječavanja nasilja”, naglašava Duraković.

Doneseni zaključci o sigurnosnoj situaciji u školama u FBiH

Mišljenja je da je kolektivna odgovornost kada je u pitanju napad na nastavnika u Lukavcu.

“Neophodno je uključiti federalno ministarstvo pravde, rada i socijalne politike i zdravstva, ali i MUP-a. Sveobuhvatno moramo ovaj problem gledati, a ne da samo prebacujemo na obrazovanje. Ovdje je kolektivna odgovornost. Kaznene politike se moraju mijenjati u kontekstu MUP-a”, navodi ministrica.

Kada se oformi stručni tim, razgovarat će se i o mogućnosti uvođenja zaštitara, u cilju bolje zaštite u školama.

“Jedna od ideja o kojoj smo razgovarali je uključiti zaštitare, koji neće nositi oružje, ali će biti prisutni u dvorištima, tamo gdje je to neophodno gdje nema videonazor i školskih portira”, kaže Duraković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!